Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geavanceerde zorg in toekomst slechter bereikbaar’

Mark van Dorresteijn
Om financiële redenen wordt de meest geavanceerde zorg voor minder vermogenden in de komende jaren slechter bereikbaar. Dat stelt Flip de Kam, honorair hoogleraar economie van de publieke sector aan de Rijksuniversiteit Groningen op de jubileumbijeenkomst van het Clingendael European Health Forum.
‘Geavanceerde zorg in toekomst slechter bereikbaar’

De huidige beleidsvarianten worden onderzocht door twee heroverwegingsgroepen. Deze groepen moeten de beoogde bezuinigingen bewerkstelligen. De bezuinigingen worden gerealiseerd door hogere toegangsdrempels, meer marktwerking en hogere eigen bijdragen. Dit zorgt er volgens de hoogleraar voor dat “geavanceerde zorg zodoende minder bereikbaar wordt voor minder vermogenden. Bovendien garandeert de marktwerking geen betere kwaliteit, omdat zorggebruikers en zorgverzekeraars onvoldoende zicht en grip hebben op kwaliteit en kwantiteit van het zorgaanbod”.

Internationale samenwerking

De Kam meent dat meer en betere zorg alleen haalbaar is wanneer Nederland zich inzet voor een beter gestructureerde internationale samenwerking in de zorg. Van gecentraliseerde indicatiestelling en geprotocolleerd zorgaanbod moet afscheid genomen worden. Bovendien moet Nederland zich inzetten op het toepassen van arbeidsbesparende innovatie. Tot slot zou Nederland mee kunnen liften op toponderzoek in andere landen en eigen ambities op het gebied van onderzoek terugschroeven.

Innovatie als verkoopargument

“Met name innovatie wordt te weinig gebruikt als verkoopargument als het gaat om verbeterde kwaliteit in de zorg”, aldus De Kam. “De discussie wordt te veel beheerst door het overheidsdenken dat hierdoor het zorgbudget onbeheersbaar wordt.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

De Kam op het European Health Forum

13.15 uur: “Op jacht naar twintig procent: over stijgende zorguitgaven en de rol van innovatie” Bekijk de uitzending.

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.