Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Gebruik isoleercel voldoet niet aan de wet

Redacteur KinderopvangTotaal
Psychiatrische patiënten worden te vaak en te lang opgesloten in isoleercellen. Het komt voor dat ze worden opgesloten omdat ze weigeren mee te werken aan behandeling of omdat ze de regels niet opvolgen. Volgens de wet mag dat geen reden voor gebruik van de isoleercel zijn. Dat blijkt uit promotieonderzoek van klinisch psychologe Irina Georgieva van het Erasmus MC.
Gebruik isoleercel voldoet niet aan de wet

Psychiatrische patiënten mogen wettelijk gezien alleen worden opgesloten als ze een gevaar vormen voor zichzelf of voor anderen. ‘Maar in de instelling waar ik onderzoek deed, zag ik dat het bijvoorbeeld al gebeurde als een patiënt weigerde een ander shirt aan te trekken als dat vies was’, aldus Georgieva. Uit haar onderzoek blijkt dat de meeste patiënten de voorkeur geven aan noodmedicatie – platspuiten – in plaats van opsluiten.

Drie dagen

Psychologe Irina Georgieva voerde haar onderzoek uit in een ggz-instelling in het Noord-Brabantse Halsteren. Het onderzoek werd gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid.Enkele resultaten van het onderzoek: In 2010 duurde een verblijf in een separeercel in Nederland gemiddeld 63 uur, iets minder dan drie dagen. Ter vergelijking: in Duitsland ligt dat gemiddelde op 6,6 uur en in Noorwegen op 3 uur.

Platspuiten

De onderzoekster vindt dat patiënten bij hun opname zelf moeten aangeven hoe ze behandeld willen worden op het moment dat ze een gevaar vormen voor zichzelf of anderen: door noodmedicatie – platspuiten in de volksmond – of door opsluiting. Volgens Georgieva geven de meeste patiënten de voorkeur aan noodmedicatie terwijl de meeste behandelaars juist denken dat dat ingrijpender is voor patiënten.

Intensive care

Uit een eerste kleinschalige proef blijkt dat een psychiatrische intensive care unit goede resultaten oplevert. ‘Patiënten die op andere psychiatrische afdelingen 40 procent van hun tijd doorbrachten in isolatie, brengen er hier maar 0,1 procent van door. Een gigantisch verschil’, aldus Georgieva. Een psychiatrische intensive care unit heeft meer personeel dan reguliere afdelingen en probeert gedrag dat kan leiden tot opsluiting, te voorkomen. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Koen Suyk)

Lees meer

‘Dwang en drang in ggz moet terug naar nul’‘Dwangopnames leiden tot tijdbommetjes’

6 REACTIES

  1. Een waardevol onderzoek. Alleen jammer dat het de zorgverlener zo’n slecht daglicht steld. Helaas zijn er afschuwlijke uitzonderingen, maar persoonlijk ken ik geen zorgverlener die voorstander is van separatie. De middelen en mankracht die we op dit moment echter tot onze beschikking hebben dwingt ons, om de veiligheid voor patiënt, omgeving en inderdaad ook zorgverlener te waarborgen, in sommige gevallen tot separatie. De verpleegkundige is echter de eerste die dit het liefst anders zou zien. Hopelijk geeft het onderzoek een positieve draai aan de ontwikkelingen binnen de zorg door te benadrukken hoe belangrijk voldoende verpleegkundig personeel is in de zorg voor psychiatrisch patiënten.

  2. Lees alle reacties
  3. gezien de verhalen op internet(western-methodes), vind ik enige toezicht door een onafhankelijke commissie op het doen en laten niet meer dan billijk.Want alles wat niet in het rijtje past kan ongezien gedeclareerd en uitgevoerd worden!

  4. Strafmethodes komen nogal eens voor in de GGZ. De angst voor de straf wordt makkelijk opgewekt. Voor psychisch al belaste mensen is dit een extra aanslag op hun gesteldheid. Dat zou ik eerder een onderzoek waard vinden dan een situatieschets van separeren en isoleren, een van de zwaarste straffen weliswaar.

  5. Opnameafdelingen in de GGZ zijn inderdaad de intensive care’s van de GGZ. In de somatische geneeskunde is er extra personeel en extra zorg op een intensive care. Dat zou in de GGZ inderdaad ook moeten. Ipv gebruikmaking van drang en dwang ( separeer of dwangmedicatie ). En graag met wat extra begrip en liefde voor de patienten in nood. Soteria geeft het goede voorbeeld.

  6. Als er meer tijd,energie en geld besteed zou blijven worden aan preventie en begeleiding in hun eigen omgeving van mensen met een psychische aandoening, kunnen er wellicht meer opnames op de IC worden voorkomen met alle traumatische gevolgen die daarmee gepaard gaan voor de client. Juist in die preventieve sfeer wordt door de “reserve” coalitie nu flink gesneden. Op korte termijn levert dat wellicht een tijdelijke te verwaarlozen bezuiniging op. Op langere termijn zul je geconfronteerd worden met achterstallig onderhoud en het leed dat deze mensen ondervinden. Is het dan ook….eigen verantwoordelijkheid en nimb (not in my backyard)?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.