Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gebruik isoleercellen in ggz is terug te dringen

Het gebruik van isoleercellen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is terug te dringen. Dit is de uitkomst van het project ‘Dwang en Drang’ van GGZ Nederland, waarvan de uitkomsten donderdag gepresenteerd worden op de conferentie 'Van beheersen naar voorkomen'.
Gebruik isoleercellen in ggz is terug te dringen

De aanleiding voor het project was de constatering dat in Nederland cliënten vaker worden gesepareerd dan in andere Europese landen. Drie jaar geleden heeft GGZ Nederland zich als doel gesteld om het aantal separaties met tien procent te verminderen. Nu blijkt dat 42 zorginstellingen er in zijn geslaagd het gebruik van de isoleercel te beperken met 17 tot 75 procent.

Minumumnormen zorginstellingen

De Tweede Kamer drong begin oktober bij minister Klink van Volksgezondheid aan op minimumnormen voor zorginstellingen waar het gaat om isoleerbeleid. Klink zei dat die normen er komen. Aanleiding voor het debat was het overlijden van een patiënt in een isoleercel van een gesloten psychiatrische kliniek in Amsterdam.

De ggz stelt dat het aantal separaties nog verder teruggedrongen moet worden. Zo moet meer worden ingezet op het begeleiden van patiënten op afdelingen voor intensieve zorg.(Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Klink wil cameratoezicht in isoleercel

Bestuur sluit kliniek na sterfgeval in isoleercel

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.