Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gebruiksvriendelijkheid medicijnen niet genoeg onderzocht’

Redacteur Zorgvisie
Farmaceuten houden bij het toetsen van nieuwe medicatie te weinig rekening met de gebruiksvriendelijkheid ervan. Veel medicatie is daardoor gebruiksonvriendelijk voor ouderen, wat kan leiden tot een verslechtering van de gezondheid.
Medicijnen-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Dat stelt onderzoeker Kim Notenboom, die op dit onderwerp promoveert aan de Universiteit Utrecht. Notenboom onderzocht het medicijngebruik van 59 zelfstandig wonende mensen van 70 jaar of ouder. Ze concludeert dat 95 procent van die ouderen ten minste één praktisch probleem had bij het gebruik van de medicatie. Het is voor hen bijvoorbeeld lastig om een pil uit de blister te drukken, een tablet door midden te breken of de verpakking van medicatie te openen.

Gebruiksvriendelijkheid onderzocht
De onderzoeker bekeek niet alleen de situatie van de oudere patiënten, maar vergeleek die ook met de situatie van jongeren. Zo vroeg ze 36 ouderen en 36 jongvolwassenen om twaalf tabletten doormidden te breken. De jongeren wisten 78 procent van de tabletten te breken, de ouderen bleven steken op 38 procent. Bij de onderzoeksgroep van 59 ouderen leverden de praktische problemen bij tien mensen een mogelijke gezondheidsverslechtering op, stelt Notenboom.

Inzetten op gebruiksvriendelijkheid medicijnen
Daarom beveelt Notenboom de farmaceutische industrie aan om bij het toetsen van nieuwe medicatie niet alleen te kijken naar veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit, maar ook te letten op gebruiksvriendelijkheid. ‘Wat mij betreft zou de gebruiksvriendelijkheid een onderdeel moeten worden van het toetsingsproces van de overheid en de farmaceuten’, stelt ze. ‘Als we dit probleem willen oplossen dan moet niet alleen de farmaceutische industrie zich inzetten, maar ook de regelgevers, zorgverleners, zorgverzekeraars en patiënten.’

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.