Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gedwongen ontslagen in helft van de zorginstellingen’

Carina van Aartsen is redacteur cure bij Zorgvisie. Als aandachtsgebied heeft zij de thema´s: kwaliteit en veiligheid, zorgverzekeraars en financiën.
Meer dan de helft van de zorginstellingen verwacht gedwongen ontslagen te moeten doorvoeren.
'Gedwongen ontslagen in helft van de zorginstellingen'

Dat blijkt uit onderzoek van Finance ideas dat elk kwartaal ruim 900 hoofden economisch administratieve dienst ondervraagt.

VVT en ggz

De ontslaggolf is een gevolg van de daling van tarieven en het aantal behandelingen in zowel de langdurige – als de geestelijke gezondheidszorg. Vooral grote zorginstellingen kampen volgens het onderzoek met deze problemen. Onder ggz-instellingen denkt 71 procent personeel te moeten ontslaan, in de gehandicaptenzorg is dit bij 55 procent het geval. In de langdurige ouderenzorg raken bij 46 procent van de instellingen mensen hun baan kwijt.

ActiZ

Brancheorganisatie ActiZ heeft een overeenkomstig beeld, zegt een perswoordvoerder: ‘Veel organisaties verwachten dat zij werknemers moeten ontslaan. Uitgaande dat er bij ongewijzigd beleid 80.000 banen op het spel komen te staan, verwacht de branche dat de helft van die banen langs natuurlijke weg kan afvloeien. De andere helft dus niet.’ Om het aantal gedwongen ontslagen te verminderen, heeft ActiZ een werkgelegenheidsplan opgesteld. De nieuwe cao die afgelopen weekend is ondertekend, maakt daarvan onderdeel uit.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.