Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen algehele vaccinatie tegen Mexicaanse griep

Niet heel Nederland krijgt een prik tegen de Mexicaanse griep. Alleen een aantal risicogroepen wordt ingeënt. Dat heeft minister Ab Klink van Volksgezondheid maandag besloten op advies van de Gezondheidsraad.

Het gaat om in totaal vijf tot zes miljoen mensen die wel worden ingeënt. Het is dezelfde groep die altijd al de jaarlijkse griepprik krijgt aangeboden. Dat zijn naast 60-plussers mensen die door bijvoorbeeld een longaandoening meer risico lopen. Zwangere vrouwen worden alleen ingeënt als ze tot een medische risicogroep behoren, behalve in de eerste drie maanden van de zwangerschap. De Gezondheidsraad kiest er niet voor alle zwangere vrouwen te laten vaccineren omdat er over de bijwerkingen nog te weinig bekend is.

Voorrang voor zorgpersoneel

Ook moet personeel in de gezondheidszorg gevaccineerd worden als die werken met mensen die tot de risicogroepen behoren. Zo moet voorkomen worden dat zij zelf het virus onder patiënten verspreiden. Verder komt er een prik voor gezinsleden en mantelzorgers van mensen die erg ziek kunnen worden door of mogelijk zelfs zouden kunnen sterven aan de griep. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is blij met de keuze van de Gezondheidsraad om huisartsen en hun medewerkers als eerste te vaccineren. “Zorgpersoneel dat patiënten met griep moet verzorgen, dient zelf niet ziek te worden”, aldus een woordvoerder van de LHV.

Aanpak van 700 miljoen

Klink heeft binnenkort de beschikking over 34 miljoen vaccins. Daar kunnen in principe alle Nederlanders twee keer mee worden ingeënt. Ook al is dat nu niet nodig, de minister houdt uiteindelijk wel alle vaccins op voorraad. Hij verkoopt ze niet door aan landen die minder hebben ingeslagen. De aanpak van de mexicaanse griep gaat naar alle waarschijnlijkheid 700 miljoen euro kosten. Voor deze eenmalige uitgave heeft minister Ab Klink van Volksgezondheid geen apart potje. Het is aan minister Wouter Bos van Financiën om daar extra geld voor te vinden.

Vervolgadvies

De Gezondheidsraad komt volgende maand nog met een vervolgadvies over de vaccinatie. Dan kunnen nog meer groepen voor inenting in aanmerking komen. (ANP)

Lees ook:

Nederlanders liggen niet wakker van H1N1

Zorginstellingen klaar voor Mexicaanse griep

Vraag en antwoord over de griep

Dossier H1N1

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.