Voor de daling van het aantal patiënten dat zich in ziekenhuizen laat behandelen, is nog geen goede oorzaak gevonden. De toename van behandelingen in privéklinieken is te klein om de afname bij ziekenhuizen te verklaren en huisartsen zeggen hun patiënten juist sneller te verwijzen.
Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag.
Dit is toch wat we wouden bereiken?! dus wat is nu het probleem?
Als de zorgverzekeringen nu hun als gevolg hiervan exorbitante winst in een premie verlaging zouden omzetten… dan is er toch nog sprake van echte marktwerking.
het ligt zeker aan mij, maar wat is hier nu het probleem dit is toch wat we al de hele tijd proberen te bereiken: goede efficiente zorg zonder de almaar uitdeiende zorgkosten?
Als de markt werking in de zorg echt bestond zouden wij (de klanten) dit ook terug zien in een premie daling! Maar onze verzekeraars houden dat geldt liever zelf… hoe zorgzaam van ze.
Misschien gaan patienten nu ook op de kleintjes letten en leidt het verhoogde eigen risico tot minder zorgconsumptie en uitstelgedrag. In het verleden was het ER niet verplicht en niet zo zichtbaar.
Het zit hem misschien in het feit dat profvoetballers zondagssmiddags al meteen aan de MRI gaan en geholpen worden; maar mijn dochter wacht met hevige pijnen al 2 maanden. Het gekke is dat beide verhalen waar zijn. Dat zal de verwarring zijn.
In tegenstelling tot hetgeen in het artikel wordt gemeld, zien we in ons ziekenhuis (het Jeroen Bosch Ziekenhuis te ‘s-Hertogenbosch) het afgelopen jaar een groei van meer dan 7%. Dit leidt inderdaad tot een daling bij de ons omliggende ziekenhuizen. Toch blijft het lastig verzekeringsmaatschappijen te motiveren hiervoor kostendekkende afspraken te maken, terwijl de zorg wel wordt geleverd aan hun patiënten.