Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen extra geld voor IJsselmeerziekenhuizen

Zorgverzekeraar Achmea is niet bereid extra geld te steken in de warme doorstart van de IJsselmeerziekenhuizen. De verzekeraar wil wel een ziekenhuis in Lelystad handhaven, desnoods via een koude doorstart.
Geen extra geld voor IJsselmeerziekenhuizen

Vorige week wees de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de steunaanvraag van in totaal 44,5 miljoen euro af, omdat het saneringsplan niet klopt en uitgaat van te optimistische aannames. Zo moet binnen een jaar een kwart van het personeel en tien specialisten afvloeien en tegelijkertijd dient er een aanzienlijke productiviteitsstijging te worden gerealiseerd. “We willen voorkomen dat publiek geld in een bodemloze put verdwijnt”, zegt woordvoerster Annemiek van der Laan van de NZa.

NZa-eis ‘onmogelijk’

De IJsselmeerziekenhuizen en zorgverzekeraar Achmea zijn bezig een nieuwe steunaanvraag te doen. IJsselmeerziekenhuizen noemt de NZa-eis dat een derde van de steunaanvraag, zo’n 15 miljoen euro, binnen drie jaar moet worden terugbetaald een bijna onmogelijke opgave.

Private partijen

De NZa wil dat private partijen – banken, verzekeraar en de MC Groep – meer geld in de ‘warme doorstart’ steken, maar Achmea weigert dat. “We willen dit ziekenhuis niet bevoordelen ten opzicht van andere ziekenhuizen die wel goed worden bestuurd”, zegt woordvoerster Christine Rompa van Achmea. De verzekeraar is wel overtuigd van het nut van een ziekenhuis in Lelystad, maar ziet een koude doorstart ook als een mogelijkheid om daaraan te voldoen.

Klink: systeemziekenhuis

Minister Klink van VWS schrijft de Tweede Kamer verheugd te zijn dat de NZa onderschrijft dat een basisvoorziening in Lelystad noodzakelijk is. “Gelet op het feit dat hier sprake is van een systeemziekenhuis, noodzakelijk om de continuïteit van zorg te waarborgen, moet rechtsom of linksom een oplossing worden gevonden.” Klink heeft de MC Groep, IJsselmeerziekenhuizen en zorgverzekeraar Achmea opgeroepen om een nieuwe steunaanvraag te doen die wel voldoet aan de NZa-voorwaarden.

Spoeddebat IJsselmeerziekenhuizen

IJsselmeerziekenhuizen dient waarschijnlijk begin volgende week een nieuw verzoek om balanssteun in. Als de NZa dat weer afwijst, kan minister Klink dat niet naast zich neerleggen. Wel bestaat er een mogelijkheid om in beroep te gaan tegen een besluit van de NZa. Donderdag is er in de Tweede Kamer een spoeddebat over de IJsselmeerziekenhuizen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Geen NZa-steun voor IJsselmeerziekenhuizen

Personeel verlaat massaal IJsselmeerziekenhuizen

Akkoord over IJsselmeerziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.