Onderzoeksbureau BTB stelde vorige week dat het slecht gesteld is met de brandveiligheid in ziekenhuizen en zorginstellingen.
Lastige bewering
Sjoerd Beumer van de NVZ vereniging van ziekenhuizen noemt het alarm van BTB in het Parool ‘een lastige bewering, omdat we het onderliggende rapport niet kennen’. ”Sinds de brand in het Almelose Twenteborg Ziekenhuis (de patiënt kwam om toen tijdens een operatie een zuurstofslang brand veroorzaakte – red.) maken alle ziekenhuizen veel werk van de brandveiligheid. Dat ongeluk was echt een wake-up call.”
Geen geld
Probleem is volgens Beumer dat ‘de meeste ziekenhuizen geen geld hebben voor dure brandwerende voorzieningen’. ”Net gebouwde ziekenhuizen hebben geen budget meer voor bijvoorbeeld peperdure nieuwe sprinklersystemen. En voor oude ziekenhuizen, die op punt staan gesloopt te worden, heeft het geen nut daar nog geld voor uit te trekken. Soms is het bouwkundig ook gewoon onmogelijk deze voorzieningen aan te leggen.”
Tegenstrijdig
Een even groot probleem zijn tegenstrijdige veiligheidsregels waar de ziekenhuizen tegen op lopen, aldus de NVZ-woordvoerder. ”Er zijn regels die de medische veiligheid voor patiënten moeten waarborgen. Daarnaast zijn er de brandweerregels. Zo blijven brandwerende deuren wel eens open, omdat bij een evacuatie een patiënt in een bed met allerlei infusen anders niet snel genoeg weg kan.” (Het Parool)
Links
‘Ziekenhuizen niet goed beveiligd tegen brand’
Vrouw overlijdt door brand in OK van Twenteborg Ziekenhuis
Brand VUmc door kortsluiting koelkast