Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen lager btw-tarief voor e-health

Mark van Dorresteijn
Minister Schippers gaat het btw-percentage van 21 procent voor e-healthtoepassingen niet verlagen. Dat schrijft ze reactie op een brief over het btw-tarief voor e-healthapplicatie Co-acting.
Geen lager btw-tarief voor e-health
Foto: ANP - Koen Suyk

Co-acting pleit in de brief voor een btw-verlaging van 21 procent naar 6 procent of zelfs vrijstelling. Hoewel Schippers waardeert dat zorgverleners vanuit praktijkervaring met oplossingen en ideeën komen, wil zij niet ingaan op het verzoek. ‘Het onderscheid tussen een zorgprestatie en een ict-prestatie is wezenlijk voor de toepassing van fiscale regelgeving’, stelt Schippers.

Zorgprestatie of ict-prestatie

Schippers zegt geen bevoegdheid te hebben om te oordelen over btw-tarieven. Tariefverlaging of vrijstelling is een zaak van de belastinginspecteur of belastingrechter. Deze heeft eerder aan de zorgverlener te kennen gegeven dat het algemene btw-tarief van toepassing is. Schippers werd vervolgens per brief gevraagd om hierover in overleg te treden met de staatssecretaris van Financiën. ‘Een dergelijk overleg acht ik niet zinvol. Het gaat hier immers niet om een zorgprestatie, want die wordt pas geleverd door een beroepsbeoefenaar die van de applicatie gebruikt maakt. Het ontwikkelen en leveren van een zorgprestatie moet dan ook worden onderscheiden van uw eigen werkzaamheden als psycholoog. Daardoor zal op deze ict-prestatie het algemene btw-tarief worden toegepast. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de levering van een mri-scanner aan een ziekenhuis, een informatiesysteem voor patiëntendossiers of leveringen van andere, concurrenende e-healthtoepassingen als Beating the Blues of Kleurjeleven.’

Succes

Verder zegt Schippers te snappen dat een gunstiger btw-tarief kan bijdragen aan de opschaling van e-health. Toch denkt zij dat goede e-healthtoepassingen ook met het algemene btw-tarief een succes kunnen worden.

E-health

E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Berichten in het dossier e-health gaan bijvoorbeeld over videocontact met thuiszorgmedewerkers of telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.