Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Geen nieuwe Zoetermeerse klanten voor Vierstroom

Redacteur Zorg+Welzijn
Gemeente Zoetermeer heeft de huidige contracten met de aanbieders van hulp bij het huishouden in principe verlengd voor 2013. De contracten kunnen in 2013 alweer beëindigd of omgebouwd worden vanwege het regeerakkoord. Zorgaanbieder Vierstroom hoeft niet te rekenen op nieuwe klanten, heeft de gemeente bepaald.
Geen nieuwe Zoetermeerse klanten voor Vierstroom

De vijf huidige zorgaanbieders blijven per 1 januari 2013 de hulp bij het huishouden verzorgen voor mensen die hier zelf niet volledig toe in staat zijn. Dit zijn ATZB, Gallus (oude naam: H+B), Careyn, Inis en Vierstroom. Er komen vijf nieuwe zorgaanbieders bij, namelijk Particura, T-zorg, Axxicom, Florein en WZH. Klanten die nu al hulp bij het huishouden hebben, kunnen bij hun huidige zorgaanbieder blijven of overstappen naar een andere als zij dat zelf willen.

Contracten

De huidige contracten met de zorgaanbieders voor de hulp bij het huishouden lopen op 31 december 2012 af. Voor de nieuwe contracten heeft de gemeente een bestuurlijke aanbestedingsprocedure gevolgd, samen met de gemeente Lansingerland.

Hogere tarieven

De gemeente heeft aan het nieuwe contract met Vierstroom voorwaarden verbonden. Vierstroom berekent hogere tarieven. De zorgaanbieder is al lang actief in Zoetermeer en heeft daarom een ervaren, maar ook wat ouder personeelsbestand met hogere CAO-inschaling. De gemeente vindt niet dat ze moet stoppen met Vierstroom: ‘vanwege de grote veranderingen die er aan komen door het regeerakkoord.’ Wel is afgesproken dat er geen nieuwe klanten naar Vierstroom worden verwezen.

Grote gevolgen

Het nieuwe regeerakkoord heeft grote gevolgen voor de uitvoering van hulp bij het huishouden. Het voornemen van het kabinet is het budget terug te brengen naar 25 procent van het huidige budget en dit alleen nog te bestemmen voor maatwerkvoorzieningen voor mensen met een minimuminkomen. De gemeente gaat met de tien zorgaanbieders in 2013 bekijken hoe de afbouw van de huishoudelijke hulp moet plaatsvinden. Dan wordt ook bekeken of de contracten beëindigd moeten worden of moeten worden omgebouwd om in te spelen op de nieuwe situatie. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP)

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.