Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Geen reden om Indiase ok-assistenten te verbieden’

Mark van Dorresteijn
De nieuwe minister van VWS, Edith Schippers, ziet geen reden om Indiase ok-assistenten te verbieden. Dat laat zij weten in antwoorden op Kamervragen van Henk van Gerven (SP).
‘Geen reden om Indiase ok-assistenten te verbieden’

Schippers acht de WHO-code voor het werven van zorgpersoneel in ontwikkelingslanden het juiste kader waarbinnen een dergelijke werving in Nederland ethisch verantwoord plaats kan vinden. Daarbij vindt de minister het onjuist dat Van Gerven in de vragen spreekt van neokoloniale praktijken.

Betreurenswaardig

Op dit moment werken er 61 Indiase ok-assistenten in zes verschillende ziekenhuizen. Schippers: “Dat betreur ik, aangezien India een land is met grote tekorten aan zorgpersoneel. In het licht van de (dreigende) personeelstekorten in Nederland en ongewenste maatschappelijke gevolgen heeft de toenmalige minister van VWS Klink met de NVZ en de NFU afgesproken om een fonds op te zetten voor het opleiden van gespecialiseerd personeel in ziekenhuizen.”

Rendabel opleiden

Het fonds zal in 2011 beschikbaar komen. Ziekenhuizen die opleiden ontvangen vanuit dit fonds een vergoeding voor de gedane uitgaven. Momenteel ontvangen ziekenhuizen geen extra vergoeding als ze zelf opleiden. “Het opzetten van het fonds betekent dat zelf opleiden meer rendabel wordt en het werven in landen buiten de Europese Unie veel minder aan de orde hoeft te zijn”, aldus Schippers.

Lees ook:

Indiaas OK-personeel belast artsen

‘India kan geworven OK-assistenten missen’

‘Nederland rooft Indiase OK-assistenten’

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

1 REACTIE

  1. Een nuance bij het opzetten van het fonds: de budgetten van de ziekenhuizen worden geschoond om het fonds te vullen. Het is geen ‘nieuw’ budget, ze betalen het zelf. Voordeel is dat de verdeling eerlijker is: wie veel opleidt krijgt dat ook vergoed, zodat freerider gedrag niet meer mogelijk is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.