Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geen voorkruipzorg bij Kennemer Gasthuis’

Het Kennemer Gasthuis werkt samen met een commercieel zorgbemiddelingsbureau en behandelt patiënten sneller tegen betaling. Politiek Den Haag beticht het ziekenhuis van ‘voorkruipzorg’. Het ziekenhuis en bemiddelingsbureau Quality Medical Services ontkennen. Minister Klink is enthousiast.

Het Kennemer Gasthuis stelt dat het alleen extra- en restcapaciteit benut en dat het slechts gaat om werknemers van bedrijven waar Quality Medical Services voor bemiddelt. Woordvoerder Marjolein Goos: “We doen dit onder de voorwaarde dat het nooit ten koste van andere patiënten mag gaan.” QMS betaalt het Kennemer Gasthuis 900 euro per geplaatste patiënt. Daarvan gaat de helft naar het ziekenhuis en de helft naar de specialist. Het gaat alleen om zorg in het vrije prijssegment. Pieter Bouws, medisch directeur QMS: “De afspraak is: binnen drie dagen bij de specialist, binnen een week de diagnose en als er behandeld moet worden dan moet dat binnen een week daarna.” Het initiatief is helemaal niet nieuw, zo zeggen het ziekenhuis en het bemiddelingsbureau.

Financiële compensatie

Beide wijzen op de bedrijvenpoli’s die al veel langer bestaan. Bouws: “Wij zijn wel de eerste die het ziekenhuis hiervoor betaalt en dat werkt. Ach, artsen zijn net mensen.” Goos: “Wij investeren dit geld weer in de zorg.” Er is wel een voorwaarde: als de termijnen worden overschreden, krijgt het ziekenhuis een boete. Bouws: “We hanteren een boetebeding om te voorkomen dat ziekenhuizen al te lichtvaardig omgaan met de belangen van onze klanten. Zo hebben we dat ook afgesproken met het Kennemer Gasthuis. Mocht het ziekenhuis zich niet aan de termijnen houden, dan betalen zij ons een financiële compensatie achteraf.” Goos benadrukt: “In de pilot die we nu houden, is van boetes geen sprake. Bovendien is helemaal niet zeker of we hierna wel doorgaan.”

Werkterrein uitbreiden

Tot nu toe heeft QMS twee maal een patiënt verwezen. Als het gaat lopen, wil QMS haar werkterrein uitbreiden: “Wij willen een bredere spreiding en praten ook met andere ziekenhuizen. Bestuurders zijn razend enthousiast maar vervolgens blijkt het tijd te kosten om intern uit te leggen dat dit initiatief positief te waarderen valt.” Ook minister Klink reageert niet afwijzend. Hij antwoordde op Kamervragen: “Het is een goede zaak dat dergelijke ontwikkelingen nu een kans krijgen. Uiteindelijk profiteren verzekerden hiervan.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

SP: Kennemer Gasthuis trekt patiënten voor

Jaap Pop toezichthouder bij Kennemer Gasthuis

Tweede Kamer steunt vrije prijzen b-segment

Weblog Voorkruipen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.