Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gehandicapten doen vaker beroep op AWBZ’

Mark van Dorresteijn
Het aantal verstandelijk gehandicapten dat hulp vraagt via de AWBZ stijgt gemiddeld met negen procent per jaar, terwijl er geen aanwijzingen zijn dat er meer verstandelijk gehandicapten worden geboren. Dat blijkt uit publicaties van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
‘Gehandicapten doen vaker beroep op AWBZ’

Het aantal verstandelijk gehandicapten dat aanklopte voor AWBZ-zorg is in de periode 1998-2008 gestegen van 63.000 tot 147.000. Het aantal jongeren met een hulpvraag, tot 23 jaar, steeg in de periode 1998-2008 van 19.000 tot 65.000. Van de totale uitgaven binnen de AWBZ gaat een kwart naar de zorg voor verstandelijk gehandicapten. Dit komt neer op ongeveer vijf miljard euro.

Toename

Het planbureau verklaart de stijging onder meer door verandering van de toelatingsregels. Sinds 2005 kunnen ook mensen met lichte verstandelijke handicaps ondersteuning krijgen vanuit de AWBZ als ze bijvoorbeeld gedragsproblemen hebben. Bij de toename spelen betere diagnoses en hogere levensverwachting ook een rol. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees meer:

SCP-rapport: Steeds meer verstandelijk gehandicapten?

Lees ook:

Omzet gehandicaptenzorg groeit flink

‘Zorginstellingen nemen gehandicapten niet serieus’

Geen geld voor ouders met gehandicapt kind

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.