Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gehandicaptenbeleid heeft dringend visie nodig’

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Grote groepen mensen met een beperking, chronische ziekte of ontwikkelingsstoornis die langdurige zorg nodig hebben, krijgen vaak niet de benodigde ondersteuning. Dat constateren PerSaldo, KansPlus en Ieder(in). In het Kamerdebat van donderdag heeft minister Hugo de Jonge een plan voor de sector toegezegd.
gehandicaptenbeleid Gehandicaptenzorg begroting
Foto: Adobestock

PerSaldo, KansPlus en Ieder(in) hebben om een plan van aanpak gevraagd  in een brief aan de Kamer. Zij doen dit naar aanleiding van een rapport van de Nationale Ombudsman, die constateert dat grote groepen hulpbehoevende mensen zorg met veel moeite of bijna niet rond krijgen. ‘Daarom is het dringend nodig dat de minister van VWS met een visie en aanpak voor het gehandicaptenbeleid komt’, aldus de gehandicapten- en patiëntenorganisaties.

Betere jeugdhulp

De belangenorganisaties willen betere jeugdhulp voor kinderen en jongeren met een langdurige of chronische beperking, betere toegang tot zorg en ondersteuning en meer expertise en doorzettingskracht. Zo hopen de organisaties dat er tijdig oplossingen kunnen worden afgedwongen bij problemen.

Domeinoverstijgend gehandicaptenbeleid

Veel aandacht krijgt ook de complexiteit van het zorgstelsel. De gehandicapten- en patiëntenorganisaties verzoeken de minister onderzoek te doen en oplossingen aan te dragen voor mensen met een beperking, die door de complexiteit aan wet- en regelgeving uit het zicht dreigen te geraken. Na de decentralisatie en hervormingen is passende zorg te ingewikkeld en ontoegankelijk geworden, aldus de partijen.

‘Door meerdere regelingen valt een groep patiënten tussen wal en schip’, reageerde D66-Kamerlid Vera Bergkamp tijdens het verzameloverleg in de Kamer. Volgens VVD-Kamerlid Sophie Hermans is de gehandicaptenzorg gebaat bij een programma dat domeinoverstijgend te werk gaat. Minister De Jonge benadrukte dat het programma voor de gehandicaptenzorg over de verschillende domeinen dient te reiken. ‘Daarbij wil ik wel dat de inhoud van het werk de boventoon voert, niet de ingewikkelde financieringstechniek.’

Maatwerk in zorg

PerSaldo, KansPlus en Ieder(in) vragen ook meer aandacht voor maatwerk in alle zorgwetten en een landelijke sturing voor beter doelgroepenvervoer. ‘Een inclusieve samenleving staat op het spel’, reageerde Gert-Jan Segers van de ChristenUnie tijdens het overleg. Hij verzoekt de VWS-bewindsman daarom om integraal naar de doelgroep te kijken en in het manifest te onderzoeken in hoeverre persoonsvolgende gehandicaptenzorg mogelijk is.

70 miljoen investering

Ook Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, BOSK, KansPlus en VG Netwerken deden een oproep aan de Haagse politiek. In een gezamenlijk opgesteld manifest pleiten zij voor betere zorg voor mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB). Volgens de belangenorganisaties blijkt dat mensen met een EMB vooral basale zorg krijgen, maar dat aandacht voor ontplooiing uitblijft wegens tijdsgebrek bij het personeel. ‘Terwijl dit wel nodig is voor een goed leven’, aldus VGN.

De afgelopen maanden hebben zorgprofessionals en stakeholders om de tafel gezeten om te bepalen wat er nodig is om goede zorg te leveren aan mensen met ernstig meervoudige beperking. Daaruit werd de VG8 geactualiseerd. Vervolgens is er bepaald hoeveel meer tijd er nodig is om goede zorg met oog op zelfontwikkeling te kunnen leveren en zijn de tarieven berekend. In het manifest vragen de organisaties een investering van 70 miljoen euro. Het aantal uren in zorgprofiel VG8 voor mensen met een EMB kan daarmee volgens de organisatie omhoog van 35 naar 40 uur per week. ‘Daarmee wordt voor de meeste van deze mensen zorg op maat mogelijk, die leidt tot de gewenste kwaliteitsverbetering’, pleiten de organisaties.

Na afloop van het Kamerdebat is VGN-directeur Frank Bluiminck redelijk tevreden over het verloop. ‘Er zijn geen financiële toezeggingen gedaan maar rond de zomer komt er een plan. Het zou mooi zijn als de minister de ‘Hugo Borst’ wordt voor de gehandicaptenzorg en meer geld voor de sector beschikbaar stelt. Een investering in de groep EMB cliënten is geen luxe investering.’

De Jonge, VWS, gehandicapten, gehandicaptenzorg, gehandicaptenbeleid

Foto: Screenshot verzameloverleg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.