Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gehandicaptenzorg heeft meer vlees op de botten’

Redacteur Zorgvisie
De omzet in de gehandicaptenzorg is met 2,6 procent gestegen, het aantal personeelsleden in de sector is toegenomen en instellingen doen weer meer investeringen. In andere woorden: de gehandicaptenzorg krijgt meer vlees op de botten. Dat concludeert Intrakoop in de jaarverslagenanalyse.
Geld_iStock_20785827_LARGE.jpg
Foto: iStock

Intrakoop bekeek de jaarverslagen over 2016 van 170 gehandicaptenzorgorganisaties. Daaruit blijkt dat het financiële resultaat in 2016 is gedaald: waar er in 2015 nog een resultaat werd behaald van 175 miljoen, was dit in 2016 nog 134 miljoen euro. Deze daling komt vooral doordat de personeelskosten zijn gestegen, als gevolg van het terugbetalen van de onregelmatigheidstoeslag over vijf jaar. Maar het slechte jaar dat gehandicaptenzorgaanbieders verwachtten is meegevallen, schrijft Intrakoop. ‘De gehandicaptenzorgsector hield vooraf rekening met een financieel lastig jaar als gevolg van flinke bezuinigingen in de langdurige zorg voor 2016 en 2017. Nadat eerst de bezuinigingen voor 2016 werden geschrapt, werd ook afgezien van de forse kortingen op de budgetten in 2017.’

Kleine aanbieders gehandicaptenzorg
Net als in onder meer de geestelijke gezondheidszorg, doen in de gehandicaptenzorg vooral de kleine aanbieders het goed. Zij hadden in 2016 een omzet van 25 miljoen euro, meldt Intrakoop en hun rendementen waren hoger dan die van grote instellingen. Tussen de instellingen zitten grote verschillen, zo blijkt uit de analyse, waar sommige aanbieders een verlies van 22 procent schreven, behaalden anderen positieve cijfers van meer dan 50 procent. In totaal schreven 28 zorgaanbieders rode cijfers. Vijf van hen behaalden in 2015 ook al een negatief resultaat. Van alle aanbieders hadden er 38 eind 2016 een solvabiliteitsratio die minder was dan de gangbare 15 tot 20 procent. Daarbij geldt dat de solvabiliteit van instellingen met een omzet van minder dan 150 miljoen euro beter is dan die van grotere instellingen. Datzelfde geldt volgens de analyse voor de liquiditeit van aanbieders.

Investeringen in gehandicaptenzorg
Gehandicaptenzorgaanbieders durven door de positieve resultaten ook meer te investeren, zo blijkt uit de analyse. Het aantal investeringen daalt weliswaar (met 0,7 procent in 2016), maar stukken minder dan voorgaande jaren, toen er 12 procent minder investeringen werden gedaan. Vooral de patiënt- en bewonersgebonden kosten zijn toegenomen. Daarbij gaat het vooral om therapieën, geneesmiddelen en hulpmiddelen waar cliënten gebruik van maken. Deze kosten stegen in 2016 met 8,8 procent naar 300 miljoen euro. Intrakoop: ‘Deze stijging is flink hoger dan de groei van de omzet, die 2,6 procent bedroeg, en ook sterker dan de toename van het aantal intramurale cliënten, die 1,2 procent bedroeg.’

Ziekteverzuim gehandicaptenzorg hoog
Als gevolg van de positieve resultaten is het aantal medewerkers in de gehandicaptenzorg toegenomen. Maar daarbij is het ziekteverzuim in de sector ook gestegen, van 5,5 procent in 2015 naar 5,7 procent vorig jaar. Daarmee heeft de branche een hoger verzuim dan alle andere sectoren.

Dossier Patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.