Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gehandicaptenzorg verenigt zich in Stichting POS

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Radar, Estinea en Arduin slaan de handen ineen met de oprichting van Stichting POS Nederland. Samen met andere zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking willen zij de krachten bundelen om de ondersteuning rondom de Kwaliteit van Bestaan te verbeteren.
Gehandicaptenzorg
De deelnemende partijen die Kwaliteit van Bestaan in de gehandicaptenzorg willen verbeteren. Foto: Stichting POS Nederland

Stichting POS Nederland wil met zijn oprichting de Persoonlijke Ondersteuningsuitkomsten Schaal (POS) en de Supports Intensity Scale (SIS) beter op de kaart zetten in de gehandicaptenzorg.

POS-instrument

De POS is een meetinstrument dat in de gehandicaptenzorg wordt gebruikt om de Kwaliteit van Bestaan voor cliënten te verbeteren. Door middel van een POS-gesprek met een cliënt wordt er onderzocht hoe diens kwaliteit van bestaan is en wat er beter kan. Hierbij wordt er gekeken naar eigen regie, betrokkenheid bij de samenleving en persoonlijke ontwikkeling. De uitkomst van het gesprek is het nieuwe vertrekpunt voor het ondersteuningsplan. ‘Maar er kan nog veel meer gedaan worden met de uitkomsten. Met de oprichting van Stichting POS Nederland kunnen we op organisatieniveau beter beoordelen welke beslissingen kunnen bijdragen aan het bevorderen van de kwaliteit van bestaan’, legt POS-coördinator Remco Mostert uit.

Samenwerking gehandicaptenzorg

Naast de drie oprichters nemen ook Orion, Lievegoed, MEE Zuid-Holland Noord en Maatschappelijk Werk Walcheren deel aan de stichting. ‘De samenwerking creëert de mogelijkheid om ervaring en kennis uit te wisselen, nieuwe inzichten te verwerven en methodieken te ontwikkelen. Zo kunnen we de gehandicaptenzorg en de ondersteuning voor mensen met een beperking verbeteren’, somt Mostert op.

Nieuwe methodieken

Stichting POS Nederland voorziet onder andere in trainingen en studiedagen met betrekking tot ondersteuning en Kwaliteit van Bestaan. De eerste studiedag is 31 mei 2018, waarbij er workshops worden gegeven. Bovendien dient het opgerichte gebruikersplatform als een ontmoetingsplaats waar nieuwe inzichten en methodieken ontwikkeld kunnen worden. Een wetenschappelijke adviesraad zal de voorgestelde ontwikkelingen vervolgens toetsen.

Internationale samenwerkingen

De POS, die nu zo’n tien jaar wordt gehanteerd, wordt ook in andere Europese landen gebruikt. ‘Stichting POS Nederland heeft daardoor nu onder contact met Duitse, Belgische en Spaanse zorgorganisaties’, vertelt Mostert. ‘Er wordt positief gereageerd door collega’s in de gehandicaptenzorg. Je ziet dat men kennis graag deelt zodat uitkomsten gespiegeld kunnen worden. Zo kunnen we van elkaar leren en verbeteren.’

Stichting POS Nederland

Het doel van de stichting is om een breder draagvlak rond werken met de POS te creëren en POS-uitkomsten te verfijnen. ‘Zo kan de aangesloten zorgorganisatie zelf zijn ondersteuningsbeleid voor mensen met een beperking verbeteren.’ De drie oprichters, Radar, Estinea en Arduin, vormen het bestuur en hebben een uniform takenpakket.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.