Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gehandicaptenzorg verliest beroep zorgzwaartebekostiging

Redacteur Zorg+Welzijn
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft bepaald dat de tarieven voor zorgzwaartepakket 1 tot en met 5 voor licht verstandelijk gehandicapten weliswaar niet toereikend zijn, maar niet te laag. De uitspraak komt vier jaar na het ingestelde beroep van 70 instellingen in de verstandelijk gehandicaptenzorg.
Gehandicaptenzorg verliest beroep zorgzwaartebekostiging
Foto: ANP Koen Suyk

De uitspraak van het CBb is gedaan naar aanleiding van de invoering van de zorgzwaartebekostiging in 2009. Het College concludeert dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vrije beleidsruimte heeft om een tarievenoperatie uit te voeren om de bekostiging te harmoniseren met de ‘nieuwe situatie’. 70 Instellingen voor verstandelijk gehandicapten hadden het beroep ingesteld omdat bij de overgang naar de zzp-bekostiging op bepaalde onderdelen geen dekkende tarieven werden berekend. Kort gezegd vindt het college de nieuwe zzp-tarieven gemiddeld genomen niet onredelijk, ook al ondervindt een aantal zorgaanbieders daar negatieve financiële gevolgen van.

Aanpassingen

De bezwarenprocedure heeft overigens wel geleid tot aanpassingen in de zorgzwaartebekostiging, aldus Hans Cosijnse van VGN, die is betrokken bij de beroepsprocedure. De gehandicaptenzorg had al eerder bezwaar aangetekend bij de NZa omdat de overgang naar zorgzwaartebekostiging dusdanige veranderingen in het budget met zich mee bracht dat bepaalde instellingen er geld mee verloren.

Gerepareerd

De rechtszaak heeft volgens Cosijnse wel zin gehad, omdat een aantal zaken lopende de procedure zijn gerepareerd. Zoals de toeslag voor ademhalingsondersteuning en extra geld voor toelating van sterk gedragsgestoorde LVG’ers. Ook is er extra geld gekomen voor dagbesteding lichamelijk gehandicapten.

Niet ontoereikend

Niettemin bepaalt het college nu – na jaren – dat de tarieven voor ZZP 1 tot en met 5 LVG weliswaar niet alle kosten dekken, maar het CBb vindt niet dat de tarieven ontoereikend zijn. Het college verwijst naar de budgetstijgingen en positieve resultaten van de instellingen. Zorginstanties moeten het geld dus zelf bijpassen als dat nodig is.

Aanknopingspunten

Ook ten aanzien van de kosten voor woonzorg voor kinderen met ZZP VG 5, vindt het CBb onvoldoende argumenten om van ontoereikende tarieven te kunnen spreken. Bij de harmonisatie is, aldus het CBb, een volledige dekking ook niet gegarandeerd. Het college ziet ‘onvoldoende aanknopingspunten’ voor een strenger oordeel.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.