Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Gehandicaptenzorg ziet veel in coöperatie als bestuursvorm

Het toezicht in de gehandicaptenzorg wordt veel beter als cliënten en hun ouders mede-eigenaren van hun eigen instelling worden. Dit idee werkt ouderorganisatie KansPlus uit in opdracht van het ministerie van VWS. Zorgbestuurders in de verstandelijke gehandicaptenzorg (VG-sector) zien wel wat in het idee.
Gehandicaptenzorg ziet veel in coöperatie als bestuursvorm

Op een bijeenkomst van KansPlus hebben afgevaardigden van de VG-sector vorige week samen met zorgverzekeraars, bankiers, cliënten, de Inspectie en het ministerie van VWS de eerste stappen gezet naar coöperatievorming in de VG-sector. De coöperatie als rechtsvorm heeft een aantal voordelen boven de stichting. Zo hebben cliënten en ouders meer te zeggen in een coöperatieve organisatie en zijn banken veel eerder bereid coöperaties geld te lenen. “Omdat de leden allemaal financieel gecommiteerd zijn aan de coöperatie, wordt het risico immers gespreid”, zegt Rabo-directeur Michel van Schaik op de bijeenkomst.

Gehandicaptenzorg

Aanwezige zorgadviseur Theo Schraven legt uit: “Het beste voorbeeld uit de praktijk is een school waarvan de ouders ‘lid’ zijn. Deze school wilde nieuwbouw plegen maar kreeg geen financiering van de bank. Toen hebben zij alle ouders lid gemaakt. Voor een bepaald bedrag staan de ouders borg waardoor de bank over de boeg is gekomen met de financiering. In ruil voor hun borgstelling moet het schoolbestuur beslissingen aan de leden voorleggen.” Dit concept zou volgens Schraven perfect passen in de gehandicaptenzorg vanwege het langdurige karakter van de zorg. “Mensen wonen hun hele leven lang bij een bepaalde organisatie en zijn dus ideale leden.”

Verslag bijeenkomst

KansPlus gaat, met steun van VWS en de Rabobank de coöperatieplannen verder uitwerken. Vrijdag 14 mei staat een volledig verslag van de KansPlus-bijeenkomst over de coöperatie in de papieren nieuwsbrief van Zorgvisie. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Stempassen van verstandelijk gehandicapten weggegooid

Twee nieuwe toezichthouders bij Zorggroep Pasana

Verscherpt toezicht verpleeghuis De Kreek opgeheven

Zorgcoöperatie Nederland stopt ermee

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Het zal zeker lastiger worden en er zullen eerst een aantal knelpunten moeten worden opgelost en vragen beantwoord. Het bestuurssysteem zal op de helling moeten. Maar de kans is dat de betrokkenheid zal worden vergroot en de oplossingen beter zullen worden geaccepteerd, want zo’n systeem dwingt tot participatie en transparantie.

  2. Lees alle reacties
  3. Beste Gavi,
    Hoewel Zorgvisie het correct heeft verwoord, snap ik jouw reactie op mijn voorbeeld wel want het was onderdeel van een bredere visie die ik neergezet heb waarom coöperaties in de VG-sector een interessant perspectief zijn. Een aspect daarvan is om clienten niet alleen als consument of klant te zien die stemmen met voten maar ook via lidmaatschap/eigenaarschap ook tot een echt duurzame verbinding met elkaar te komen (dus met een stem met de mond!). Dus als bestuur en toezicht het lef te hebben om voor degenen voor wie je het doet en aan wie je jouw ontstaansrecht ontleend, hen ook echt zeggenschap te geven.
    Het voorbeeld betrof een ondernemend schoolbestuur dat de moed had om boven de reguliere overheidsfinanciering extra voorzieningen te treffen voor de kinderen. De ouders hebben dat via een borgstelling beloond! Een duurzame verbinding en voor alle partijen win-situatie.

  4. Het eerste dat in mijn gedachten opkomt is :”Wie gaat er dan met de vette toezichthoudersalarissen aan de haal” en ik corrigeer me direct, “Niemand natuurlijk, die bestaan dan niet meer, toch? Hoe achterdochtig ben ik geworden. Het lijkt een goed plan, cliënten die als mede-eigenaars hun eigen instelling gaan bewaken, cliënten die borg staan voor de leningen die de zorginstelling nodig heeft om bijvoorbeeld te kunnen verbouwen. Maar toch, het rammelt een beetje. Waarschijnlijk zou ik moeten wachten tot het hele verslag over het plan op tafel ligt. Twijfel, twijfel…. ik zie direct wel wat knelpunten. De leden van de coöperatief staan elk borg voor een deel van de lening, hoe? Ouders brengen hun eigendom in als borg? Voor hoeveel kunnen mensen die al hun hele leven in een instelling verblijven borg staan? Ik kan me er niet veel bij voorstellen. En dan is de tegenprestatie dat zij inspraak hebben. Dat is goed, uitstekend zelfs. Maar betekent het dat die zorgbestuurders die wel wat zien in het plan dan verdwijnen? Of slechts een hulp zijn met een normaal salaris? Waarom zien ze wel wat in het plan? Waar gaan de professionele toezichthouders dan van leven? Achterdocht, pffff.
    Natuurlijk zou het ideaal zijn als cliënten mede-eigenaars zouden zijn van het huis waar ze in wonen, de verzorgingsvorm kunnen bepalen, van de medezeggenschapsraad een zeggenschapsraad kunnen maken. Ze zullen zeker goed voor zichzelf zorgen…..Maar toch, hoeveel inspraak je hebt op een school (als in het voorbeeld), dat weet ik uit ervaring: de beslissingen worden aan je voorgelegd, als ze reeds genomen zijn. Wil je voorstanders voor een bepaald voorstel, dan moet je gaan lobbyen, subgroepen voor- en tegenstanders, onrust en politieke spelletjes, is dat de bedoeling? Oeps wat een zwartkijker ben ik, Ik zie dat ik niet genoeg informatie heb om blij te kunnen zijn met het “zelfbestuur van de leden van het coöperatief” De zorgbestuurders zien er veel in omdat het dan makkelijker is om aan geld te komen. En als het fout gaat, zijn de cliënten en hun ouders dan alles kwijt en zien zij er ook wel brood in?
    Mag ik dat eerst even weten?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.