Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geldnood leidt niet tot slechte zorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De slechte financiële positie van een ziekenhuis houdt weinig of geen verband met de kwaliteit van de zorg. Dat concluderen Elsevier en onderzoeksbureau SiRM in hun onderzoek ‘De beste ziekenhuizen 2010’.
Geldnood leidt niet tot slechte zorg

De afgelopen jaren leken slechte kwaliteit van zorg en een dreigend bankroet hand in hand te gaan. Toen de IJsselmeerziekenhuizen in 2008 en Oosterschelderziekenhuizen in 2009 op de rand van een faillissement balanceerden, stonden beide ziekenhuizen scherp op het netvlies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Bij IJsselmeerziekenhuizen sloot de IGZ zelfs operatiekamers.

BovenIJ Ziekenhuis financieel zwakst

Maar anders dan bij deze geruchtmakende voorbeelden blijken slechte kwaliteit en geldnood niet noodzakelijkerwijs samen te gaan. Dat concluderen de onderzoekers van Elsevier en SiRM na het doornemen van alle jaarverslagen van de ziekenhuizen. Het BovenIJ Ziekenhuis voert de ranglijst aan van ziekenhuizen met de zwakste financiële positie. De andere zijn Ziekenhuisgroep Twente in Hengelo, Ziekenhuis Bernhoven in Oss, het Laurentius Ziekenhuis in Roermond, het Havenziekenhuis in Rotterdam, het Vlietland Ziekenhuis in Vlaardingen, Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard en het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Maar deze ziekenhuizen scoren op kwaliteit niet in de laagste categorie.

Maasstad Ziekenhuis het Sint Jansdal Ziekenhuis

Elf ziekenhuizen vallen juist op door hun sterke financiële positie. En alhoewel er geen systematisch verband is gevonden tussen kwaliteit en financiën valt het de onderzoekers op dat twee van hen ook hoog scoren op kwaliteit in het Elsevier-onderzoek: het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en het Sint Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk.

Verantwoording

Bij het analyseren van de cijfers hebben Elsevier en SiRM een rekenmethode gehanteerd die gebruikelijk is in het bedrijfsleven. De puntentelling is gebaseerd op bedrijfsresultaat, wat het ziekenhuis aan inkomsten heeft voordat alle rente en afschrijvingen eraf zijn als percentage van de totale omzet (in vakjargon heet dat EBITDA), solvabiliteit, en de verhouding schuld-EBITDA. Overigens komt het onderzoeksbureau AME op basis van eigen onderzoek tot de conclusie dat er wel een verband is tussen financiën en kwaliteit van zorg. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Elsevier-lijst op nieuwe leest geschoeid

Kwaliteit ziekenhuis niet altijd afhankelijk van rapportcijfer

Nederlander verwacht kwaliteitsverlies bij bezuiniging

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.