Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gemeente krijgt regie bij verwarde personen’

Redacteur Zorgvisie
De politie stopt per 1 januari 2017 met het vervoer van verwarde personen. Gemeenten moeten daarom de regie nemen in de afspraken over wie het vervoer en de opvang dan wel gaan uitvoeren, zegt minister Schippers.
VerwardMan-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia.

De politie wil niet langer verwarde personen vervoeren als zij geen strafbaar feit hebben gepleegd, blijkt uit de uitzending van De Monitor van zondagavond. ‘De politie is er om boeven te vangen, niet om patiënten met handboeien in een auto mee te nemen. Dat moeten we niet willen’, zegt Pieter-Jaap Aalsberg in de uitzending. Het Aanjaagteam verwarde personen maakte al in juli bekend dat de politie het vervoer per 1 januari 2017 niet langer op zich wilde nemen.

Omgang met verwarde personen
Wie het vervoer dan wel gaat doen, is nog onduidelijk. De ggz zou het op zich moeten nemen, vindt Antes-bestuurder en lid van het aanjaagteam Sjef Czyzewski. ‘Ik heb groot respect voor wat de politiemensen doen. Want ze voorkomen crises en brengen die mensen bij ons. Maar vaak gaat dat toch op een manier die een zekere escalatie en verdere stressverhoging in zich heeft. Daarom vind ik dat de politie niet als eerste moet uitrukken. Wij moeten als eerste uitrukken. Wij moeten daar als eerste zijn, want onze mensen weten hoe ze met dat soort mensen moeten omgaan.’ Maar volgens Czyzewski staat de ggz op dit moment nog te ver van mensen af om direct in actie te kunnen komen.

Gemeente krijgt regie
Het ministerie van VWS laat weten dat het stoppen van het vervoer door de politie overeenkomt  met de aanbevelingen van het aanjaagteam. Het is volgens minister Schippers belangrijk dat verwarde personen op een ‘niet-stigmatiserende, passende wijze’ worden vervoerd. De minister geeft aan dat gemeenten de leiding krijgen in afspraken over de opvang en het vervoer van verwarde personen. Eerder deze zomer werd bekend dat gemeenten nog geen plan van aanpak hebben voor de omgang met verwarde personen.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.