Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gemeente verzorgt buitengewone uitgaven niet’

Gemeenten gaan zo goed als zeker niet de tegemoetkoming aan mensen met bijzondere uitgaven verzorgen. Dit is tegengesteld aan de afspraken in het regeerakkoord. Dit schrijft het Nederlands Dagblad.

Het kabinet was aanvankelijk van plan om de aftrek buitengewone uitgaven onder te brengen bij de Wmo, maar hierop kwamen veel bezwaren van gehandicaptenorganisaties en ouderenbonden. Onder hen bestond de vrees dat het zou kunnen leiden tot willekeur. Bovendien zouden onder meer middeninkomens de dupe dreigen te worden van een financiële regeling die via de Wmo zou lopen.

Nieuw voorstel

Het kabinet wilde deze nieuwe regeling, omdat meer mensen dan bedoeld gebruik maakten van de aftrek van ziektekosten. Bovendien werd niet iedereen bereikt die wel recht had op compensatie. Nu deze regeling niet doorgaat, leggen de ministeries van Volksgezondheid, Financiën en Sociale Zaken hun nieuwe voorstel binnen twee weken aan de Kamer voor. De verwachting is dat er voor 2009 een tussenoplossing komt om geleidelijk de stap te maken naar een definitieve regeling.

Uitgaven beteugelen

Vanaf volgend jaar zal de aftrek van ziektekosten alleen nog gelden voor ruim twee miljoen chronisch zieken en gehandicapten. Vorig jaar waren ziektekosten nog een aftrekpost voor zes miljoen mensen. Om de uitgaven te beteugelen, is met ingang van 2008 een bezuiniging doorgevoerd van 400 miljoen euro en vanaf 2009 moet daar nog eens 250 miljoen bijkomen.

Ziektekostenpremies

Dit betekent onder meer dat de ziektekostenpremies in 2008 niet meer aftrekbaar zijn. In plaats daarvan is de drempel verlaagd waarboven mensen in aanmerking komen voor aftrek, van 11,5 procent van het ‘verzamelinkomen’ tot 1,65 procent. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Don: ‘Rijk gooit TBU over de schutting’

‘Overhevelen TBU naar Wmo is schandalig’

Cliënten en gemeenten: ‘Wmo anders aanpakken’

‘Gemeenten zitten op 200 miljoen Wmo-geld

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.