Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gemeenten betalen eigen bijdrage cliënten Novadic-Kentron

Verslavingszorginstelling Novadic-Kentron merkte in de eerste helft van 2012 dat minima met verslavingsproblemen massaal wegbleven. Dat komt volgens de instelling door de invoering van de eigen bijdrage. Een aantal Brabantse gemeenten heeft inmiddels besloten de eigen bijdragen voor mensen met een laag inkomen onder bepaalde voorwaarden te betalen.
Gemeenten betalen eigen bijdrage cliënten Novadic-Kentron

Het ministerie van VWS heeft vorig jaar een eigen bijdrage ingevoerd voor mensen met verslavings- en psychische problemen. Novadic-Kentron meldt in een persbericht de gevolgen van deze maatregel te voelen. De verslavingszorgaanbieder vreest een nog grotere uitval van cliënten als de plannen doorgaan om naast de eigen bijdrage het eigen risico op de zorgverzekering te verhogen van 220 naar 350 euro. ‘Mensen die geen professionele hulp krijgen of hun hulpvraag uitstellen zullen verder afglijden in hun verslavingsgedrag’, zegt Roel Hermanides, een bestuurder van de instelling. ‘Hun verslavingsproblemen kunnen chronische vormen aannemen met alle negatieve gevolgen voor de gezondheid van deze kwetsbare groep.’

Risico

Het risico voor verslaafde minima wordt herkend door de gemeenten Eindhoven, Breda, Den Bosch, Tilburg, Helmond en Oss. Deze gemeenten hebben besloten de mogelijkheden die de bijzondere bijstand biedt actief te benutten om dit probleem aan te pakken. Onder voorwaarden kunnen mensen met een minimum inkomen bijzondere bijstand aan vragen, zodat zij toch de noodzakelijke hulp kunnen krijgen.

Lobby

Hermanides: ‘Uiteraard zijn wij verheugd dat de gemeenten de bijzondere bijstand voor dit doel inzetten. Minder cliënten zullen afhaken en dat heeft positieve gevolgen voor de volksgezondheid en overlast. De steun van de gemeentes juichen we toe, zeker als alle gemeentes in Brabant dit beleid overnemen. Maar het bevestigt ook onze mening dat de eigen bijdrage een discriminerende maatregel is. Het is onacceptabel dat mensen met geestelijke problemen een eigen bijdrage betalen en mensen met fysieke gezondheidsproblemen niet. We zullen dan ook, zeker met het oog op de aanstaande verkiezingen, een politieke lobby voeren om de eigen bijdrage in deze vorm van tafel te krijgen.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

SP zegt: ‘hard nee’ tegen hogere zorgbijdrage

Psychiatrie Nederland opent meldpunt eigen bijdrage|

Amsterdam betaalt eigen bijdrage ggz

Bouman GGZ betaalt eigen bijdrage

1 REACTIE

  1. Premies eigen bijdrage GGZ voor lage inkomens en eigen bijdrage zorgverzekering voor verslaafden worden door de gemeenten betaald. Zet de deur maar open dan wordt dat getal vanzelf groter. Meestal zit de eerste groep elke dag en avond in het café te vertellen hoe goed ze het weer geregeld hebben en met betrekking tot de verslaafden bijdrage openen zich voor mij leuke perspectieven want ik ben verslaafd aan lange reizen naar mooie stranden; dan doe ik niet meer als de geregistreerde verslaafde: die jaagt ook zijn eigen genot na. Komt door die verslaving in geldproblemen, maar dat kom ik ook als ik mijn Acapulco-genoegen najaag. Dat is ook het probleem met de Obama ziekteverzorging. Daar heeft men een nog veel grotere groep die de premie laat betalen door hardwerkende mensen of mensen die in hun jonge tijd jaren en jaren zaten te studeren om een goede baan te hebben. Wacht maar tot Romney aan het bewind komt, die draait die geboren luiheid meteen de nek om. Ook hier komen nog verkiezingen. En er zijn nog zoveel banen die nog ingevuld moeten worden in Nederland.Die echt, maar dan ook echt, in problemen zitten, bedoel ik natuurlijk niet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.