Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Gemeenten betreuren SER-advies

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt het jammer dat de Sociaal Economische Raad (SER) adviseert om AWBZ-taken door de zorgverzekeraars uit te laten voeren en niet door gemeenten. Dat laat de koepelorganisatie vandaag weten.
Gemeenten betreuren SER-advies

De gemeenten blijven ondanks het SER-advies bij het standpunt dat begeleiding en persoonlijke verzorging het beste onder de Wmo uitgevoerd kunnen worden. De koepelorganisatie komt in de eerste helft van oktober met een voorstel hierover. ‘Het is jammer dat de SER de verscheidenheid aan gemeentelijke oplossingen in de Wmo als een probleem ziet in plaats van als een kans om het principe van individueel maatwerk beter tot zijn recht te laten komen’, zo schrijft de VNG. ‘Met het standpunt om de begeleiding niet naar de Wmo te decentraliseren gaat de SER bovendien in tegen de kamerbrede meerderheid die hier voor was.’

Overlap

Een recente studie van de gemeenten laat zien dat er een grote overlap bestaat tussen de Wmo en de functies begeleiding en verzorging. ‘Uitvoering vanuit de Wmo is ook daarom een logische keuze. Wegnemen van de huidige knip leidt voor de burger tot minder loketten, minder inefficiëntie en bureaucratie, en een passender en completer ondersteuningsarrangement.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

SER pleit voor nieuwe bekostiging curatieve zorg

SER: gemeenten ongeschikt om AWBZ uit te voeren

4 REACTIES

  1. Alle zorg hoort landelijk te worden toegekend om zo een ondergrens voor cliënten te garanderen. Gemeenten kunnen wellicht wat in de uitvoering betekenen door zorg dichbij te organiseren. Het geld en ook de indicaties dienen echter landelijk te worden geregeld. Dit om te voorkomen dat in gemeentes waarin bijvoorbeeld de SGP het voor het zeggen heeft zorgvragers naar de kerk stuurt of dat VVD gemeentes roepen “zoek het zelf maar uit!

  2. Lees alle reacties
  3. De gemeenten zien nu een mooie pot geld aan hun neus voorbij gaan. Geld dat ze goed hadden kunnen gebruiken om de gaten in kun begroting te dichten. Veel gemeente hebben de invoering van de WMO in 2007 nog niets eens goed verwerkt, hoe zullen zij dan omgaan met deze nieuwe uitdaging? Zolang gemeenten de vrijheid hebben hun eigen invulling te geven aan het beleid, ontstaan er bizarre sitauties. Als de AWBZ ergens moet worden ondergebracht dan hebben de zorgverzekeraars niet mijn voorkeur maar het is beter dan bij de gemeenten. Zorgverzekeraars zitten dichter bij de mensen die zorg nodig hebben, ook al is die onverzekerbaar.

  4. De veelgeprezen VNG kanteling komt inhoudelijk niet van de grond. Dat blijkt uit diverse recente rapporten deze week. Kanteling beperkt zich tot de vraag: hoe kom ik als gemeente uit met de beperkte financiële pot? Afknijpen van client (inkomensgrenzen) en thuiszorgmedewerkers is het gevolg geweest. De Hulp bij het huishouden is het levende bewijs.
    VNG moet daarom niet klagen: ze hebben hun kans gehad maar hebben het slecht gedaan.
    Begeleiding kan beter naar de Zorgverzekeringswet zoals in het SER advies beargumenteerd bepleit. Ook van daaruit kan prima een samenhangend zorgaanbod worden gedaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.