Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten breken met Vierstroomzorgring

Vijf gemeenten in Zuid-Holland gaan niet in zee met Vierstroomzorgring, nadat de zorgaanbieder niet op tijd het contract tekende. “We hebben het helemaal gehad met Vierstroomzorgring. We gaan zonder hen verder.”
Gemeenten breken met Vierstroomzorgring

De gemeenten Bodegraven, Nieuwerkerk aan den IJssel, Reeuwijk, Waddinxveen en Zevenhuizen-Moerkapelle beschuldigen Vierstroomzorgring van contractbreuk.

Over en uit

De dominante zorgaanbieder in de vijf gemeenten verkreeg een Wmo-gunning, maar weigerde het contract op 10 december te ondertekenen. Wat de gemeenten betreft is het nu over en uit. Ze werken aan een noodscenario om de 1300 klanten bij andere zorgaanbieders onder te brengen, licht wethouder Nel de Wilde van Bodegraven toe.

Gemeenten wil geen zelfstandigen

Oorzaak van de breuk is de inzet van ‘zelfstandigen’, een soort alfahulpconstructie, waarmee Vierstroomzorgring de eenvoudige huishoudelijke hulp (HH1) levert. Patiënten hebben daarbij formeel een werkgeversrol, maar daarmee willen de gemeenten hun burgers niet belasten. Ze willen dat personeel in vaste dienst de Wmo doet, zoals zij hebben vastgelegd in het bestek. Bovendien willen ze een contract tekenen met Vierstroomzorgring, waarbij ze de zorgaanbieder kunnen aanspreken op kwaliteit en waarbij vervanging bij ziekte is geregeld.

Zes weken geen hulp

De Wilde heeft het helemaal gehad met Vierstroomzorgring, omdat de zorgaanbieder zijn verplichtingen niet nakomt. Afgelopen maanden zijn 80 van de 330 klanten in Bodegraven wekenlang verstoken geweest van hulp. “De Vierstroomzorg informeert ons daar niet over. We worden gebeld door klagende burgers. Een negentigjarige vrouw had zes weken geen hulp gehad. Dat kan absoluut niet.”

VWS bemiddelt

Bestuurlijk overleg tussen wethouders en directie van Vierstroomzorgring vorige week heeft niets opgeleverd. De uitkomst van een bemiddelingspoging van het ministerie van VWS deze week was nog niet bekend, maar De Wilde verwacht er niet veel van. “We gaan verder zonder Vierstroomzorgring.”

‘Gemeenten zijn star’

De gemeenten stellen zich star op, vindt Pieter de Jong, directeur aanbestedingen van de Vierstroomzorgring. “Formeel hebben klanten de werkgeversrol, maar in de praktijk nemen wij die helemaal uit handen. De prijzen liggen te laag om vast personeel in te zetten.” Hij wijst erop dat de constructie van zelfstandigen is goedgekeurd door de Belastingdienst en voldoende kwaliteit waarborgt.

Uitzendbureaus en vrijwilligers

De gemeenten hebben de andere zorgaanbieders met een Wmo-gunning gevraagd de klanten van Vierstroomzorgring over te nemen. Het is de bedoeling dat ook het personeel overstapt naar de nieuwe zorgaanbieder. De gemeenten hebben dit opgenomen in het bestek. Mochten er op 1 januari 2008 burgers geen hulp krijgen, dan gaan de gemeenten uitzendbureaus en vrijwilligers inschakelen.

Zorgvisie Wmo-dossier on line

In het januarinummer van Zorgvisie verschijnt een Wmo-dossier met onder meer een achtergrondverhaal over Vierstroomzorgring, een artikel over de prijsontwikkeling in de Wmo en een artikel over slim aanbesteden. Ook op de website zal een Wmo-dossier verschijnen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Links

Tijd voor revolutie in de thuiszorg

‘Vierstroomzorgring biedt te weinig hulp’

Minder ontslagen in thuiszorg (door Wmo)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.