In een brief aan het ministerie stellen de gemeenten Castricum, Uitgeest, Heemskerk, Velsen en Beverwijk dat zij van zorgkantoor Achmea in Amsterdam bestanden hebben ontvangen die slechts een ‘fractie’ van het totale aantal cliënten bevatten.
Overdracht nodig
De overdracht van de bestanden is nodig omdat de gemeenten met de komst van de WMO taken overnemen die nu nog onder de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) vallen en door de zorgkantoren worden uitgevoerd.
Overleg levert niets op
Volgens de gemeenten heeft overleg met het zorgkantoor niets opgeleverd. De bestanden reiken niet verder dan de helft van het aantal cliënten dat er zou moeten zijn. Bovendien stellen de gemeenten dat de aangeleverde bestanden veel fouten bevatten. Zo zouden er zelfs overleden mensen in staan. Het zorgkantoor heeft geen verklaring “en kan ook geen suggesties aanreiken hoe de bestanden te completeren”, schrijven de gemeenten.
‘Onbegrijpelijke situatie’
Zij stellen in de brief aan het ministerie dat dit echter “een onmogelijke opgave” is voor gemeenten. “Voor ons is het onbegrijpelijk dat deze verantwoordelijkheid bij de gemeenten is gelegd.” Zij stellen de bestanden dringend nodig te hebben om voorbereidingen te kunnen treffen en om op redelijke wijze uitvoering te kunnen geven aan de WMO.
Ross heeft een werkgroep
Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid erkent het probleem. Zij heeft inmiddels samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een werkgroep in het leven geroepen die moet zorgen voor ‘schone’ bestanden. Ross heeft hier 5 miljoen euro extra voor uitgetrokken. (ANP)
Lees ook:
– ‘Gemeenten mogen lokale zorgaanbieders beschermen’
– VNG voorziet vertraging in WMO
– Ross: Geen extra geld welzijnswet WMO
– Gemeenten: te weinig geld voor WMO