Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten klagen over vervuilde klantbestanden

HEEMSKERK - Vijf gemeenten in de regio IJmond in Noord-Holland hebben de noodklok geluid bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De gemeenten zeggen door onvolledige aanlevering van gegevens door zorgkantoor Achmea in Amsterdam op grote problemen te stuiten bij de invoering van de WMO.

In een brief aan het ministerie stellen de gemeenten Castricum, Uitgeest, Heemskerk, Velsen en Beverwijk dat zij van zorgkantoor Achmea in Amsterdam bestanden hebben ontvangen die slechts een ‘fractie’ van het totale aantal cliënten bevatten.

Overdracht nodig

De overdracht van de bestanden is nodig omdat de gemeenten met de komst van de WMO taken overnemen die nu nog onder de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) vallen en door de zorgkantoren worden uitgevoerd.

Overleg levert niets op

Volgens de gemeenten heeft overleg met het zorgkantoor niets opgeleverd. De bestanden reiken niet verder dan de helft van het aantal cliënten dat er zou moeten zijn. Bovendien stellen de gemeenten dat de aangeleverde bestanden veel fouten bevatten. Zo zouden er zelfs overleden mensen in staan. Het zorgkantoor heeft geen verklaring “en kan ook geen suggesties aanreiken hoe de bestanden te completeren”, schrijven de gemeenten.

‘Onbegrijpelijke situatie’

Zij stellen in de brief aan het ministerie dat dit echter “een onmogelijke opgave” is voor gemeenten. “Voor ons is het onbegrijpelijk dat deze verantwoordelijkheid bij de gemeenten is gelegd.” Zij stellen de bestanden dringend nodig te hebben om voorbereidingen te kunnen treffen en om op redelijke wijze uitvoering te kunnen geven aan de WMO.

Ross heeft een werkgroep

Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid erkent het probleem. Zij heeft inmiddels samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een werkgroep in het leven geroepen die moet zorgen voor ‘schone’ bestanden. Ross heeft hier 5 miljoen euro extra voor uitgetrokken. (ANP)

Lees ook:

‘Gemeenten mogen lokale zorgaanbieders beschermen’

VNG voorziet vertraging in WMO

Ross: Geen extra geld welzijnswet WMO

Gemeenten: te weinig geld voor WMO

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.