Mensen met een beperking komen zonder voorziening te zitten, terwijl ze die wel nodig hebben. Bovendien voeren burgers lange en kostbare procedures om de gemeente te bewegen de Wmo-voorziening te leveren waar ze recht op hebben. Maar de gemeente hanteert een inkomensgrens. Het gaat om bijvoorbeeld regionaal taxivervoer, scootmobielen en woningaanpassingen. Dat stelt Stichting De Ombudsman in het rapport: “Grenzen aan de Wmo?” Volgens een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Gemeenten ‘zijn nog niet alle verordeningen aangepast, maar in de praktijk hanteren gemeenten geen inkomensgrens meer.’
Jurisprudentie
Stichting De Ombudsman heeft alle 415 Nederlandse gemeenten onderzocht. Op basis van een update in juli 2012 blijkt dat slechts een kwart van de gemeentelijke verordeningen in lijn is met de jurisprudentie. De Centrale Raad van Beroep heeft namelijk in januari 2012 bepaald dat inkomensgrenzen, besparingsbijdragen en andere financiële voorwaarden door de gemeenten binnen de Wmo niet zijn toegestaan. Gemeenten stellen zo’n inkomensgrens uit bezuinigingsoverwegingen in.
Compensatie
Aanleiding voor het onderzoek waren ‘tientallen meldingen van cliënten door het hele land over afwijzing voor een Wmo-voorziening op basis van een ingestelde inkomensgrens,’ aldus onderzoekster Paula Breedveld van Stichting De Ombudsman. ‘Wij zeggen in de aanbevelingen dat gemeenten die bepaling vóór 2013 moeten verwijderen en voor de huidige gedupeerden een compensatieregeling moeten instellen. Maar ook dat de voorlichting van veel gemeenten over mogelijke aanspraken in de Wmo snel moet verbeteren.’ Uit het onderzoek blijkt ook dat de transparantie bij gemeenten aangaande de Wmo vaak te wensen overlaat.
Staand beleid
Volgens de Stichting komen ‘burgers vaak ten onrechte voor kortere of langere tijd zonder voorziening te zitten, die zij wel degelijk nodig hebben.’ De koepel van gemeenten VNG laat weten dat: ‘Staand beleid op dit moment is dat geen inkomensbeleid in gemeenten wordt gehanteerd.’ Overigens moet het verbod op een inkomensgrens voor een Wmo-voorziening niet verward worden met het inkomensafhankelijke deel van de eigen bijdrage die mensen moeten betalen. De eigen bijdrage is het deel dat iedere gebruiker betaalt als hij of zij aanspraak maakt op een voorziening in de Wmo. Die bijdrage kan dus wel verschillen afhankelijk van het inkomen. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Roos Koole)
Lees ook
Vrees voor run op Wmo-loket
Renkum laat inkomensgrens Wmo voorlopig varen
Staatssecretaris tikt Renkum op de vingers wegens Wmo-beleid
Ombudsman onderzoekt inkomensgrens Wmo
er zijn al zoveel oderzoeken op o.a.gebied van de zorg, laat een organisatie zoasl research voor beleid eens onderzoek doen bij gemeenten om vast ts stellen hoe de wmo door gemeenten wordt uitgevoerd.
2e als iemand aanklopt bij het “loket”moet er toch een uitspraak gedaan worden waarop beroep mogelijk is.
iedere burger heeft het recht om een wmo-voorziening aan te bragen.
3e welk overheidsorgaan heeft de macht/opdracht om toe te zien op de uitvoering van de gemeenten w.b. wmo-beleid?
Zomaar een potje met financiele middelen ter beschikking stellen leidt tot de toestanden,die hier uitvoerig worden besproken
de jeugd en kinderpsychiatrie komt niet alleen v/d gemeente af er zit ook nog een beetje AWBZ in
Daar ben ik niet helemaal mee eens zelf zit ik in de WMO ADVIESRAAD als men al een eigenbijgrage al hebt betaald voor thuishulp of andere eigen bidrage niet die 220 euro van de zorg dan kan ik je deze wel zeggen dat men daar er niet zo moeilijk over doen en Rinie dat is niet helemaal waar wat je daar zegt, en ook ja er zijn daar wel gemeente’s bij die dat misschien wel doen maar het mag nietttt
De kinder- en jeugdpsychiatrie gaat ook naar de gemeenten, dus het zal je kind maar wezen! De gemeenten krijgen er weer een stuk werk bij waar ze geen verstand van hebben. Het verstand in Den Haag is zoek. En denk nou niet dat het niet doorgaat!!! Misschien dat ‘links’ het gaat voorkomen maar dat is zeker niet zeker want politiek is compromissen sluiten, soms is de keuze dan tussen een slechte en nog slechtere aanpak (het woord poplossing zou verboden mopeten worden).
Het WMO-geld uit Den Haag zou geoormerkt moeten worden, dwz dat het nergens anders voor gebruikt mag worden. Nu verdwijnt er veel WMO geld in de pot algemene middelen!
Ontmantel en sluit alle 415 WMO gebouwen in de gemeentens, schop alle werknemers de straat op, en je houd geld zat over om alle gehandicapten en oudere van aan hun behoefte te kunnen voorzien. Misschien iets voor het bezuinigingsplan voor die slapers in den haag.
En het is natuurlijk een lekkere binnenkomer; de overheid geeft WMO-geld aan de gemeente en de gemeente doet de uitvoering. HET IS DAN ZEER VERLEIDELIJK (en dat gebeurt!!) dat niet al het geld bij de gehandicapte komt!!!.
Het is niet zozeer de inkomensgrens; sommige gemeenten willen de uitvoering van de WMO niet omdat ze de deskundigheid en of de financien niet hebben. Mag de inkomensgrens niet dan bedenken ze wel iets anders, want je weet hoe het bij veel gemeenten gaat: zeg maar wat er uit moet komen dan maken wij wel het verhaal; DE PATIENT (vaak gehandicapte) IS DE KLOS
Tja de WMO naar de gemeenten is toch dat door gemeenten vrij te gebruiken extraatje???? GRAAIEN in: goed voorbeeld doet goed volgen!!
Ik blijf waarschuwen dat het onderbrengen van de WMO bij gemeenten HARTSTIKKE FOUT IS. Van 2 mensen die dezelfde handicap hebben maar in verschillende gemeenten wonen kan de ene afgeknepen worden omdat de gemeente noodlijdend is en de andere gemeente rijk is. Dan heb je nog de gemeentefriek (kloothommels noem ik die) die meent dat hij het zo zo zuinig mogelijk moet doen, om vooral ook op die manier aan zijn carriere te werken (dus over de ruggen van de gehandicapten; vandaar de term oetlul). En dan nog dit. De gemeente heeft (als voorbeeld) 15 potjes. Voor groenvooziening, voor WMO, voor stadsonderhoud, voor sportvelden en clubs en nog een aantal. Het is voor een gemeenteambtenaar/supporter van de plaatselijke voetbalclub eenvoudig om voostellen te doen om de pot van WMO maar geheel of voor een deel om te schudden in de pot van zijn geliefde club. U denkt dat ik dit alles verzin. Ik heb keiharde voorbeelden van VAN ALLE DRIE DE GESCHETSTE MOGELIJKHEDEN, te weten: noodlijdende gemeente, klootzak van een ambtenaar en potjes verwisselen. Trouwens dit land heeft de mond vol over discriminatie: wat te denken van een rijke gemeente die een automatische rolstoel geeft en de andere gemeente een duwrolstoel aan een vrouw die haar man van 90 kg in een rolstoel heeft zitten. DROMEN JULLIE MAAR LEKKER DOOR
Leus van gemeenten voor de wmo:LEUKER KUNNEN WE HET NIET MAKEN, WEL ERGERLIJKER EN INGEWIKKELDER.REDEN : De reisjes naar vriendschapssteden moeten ook betaald worden. Maarrrrr: Al onze kastjes en muurtjes zijn OVERIGENS nu ook met de rollator bereikbaar. Goede reis en geniet van onze frisse lucht.