Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gemeenten mogen lokale zorgaanbieders beschermen’

MAARSSEN - Veel gemeenten benutten niet de beleidsvrijheid die ze hebben om lokale zorgaanbieders te beschermen bij de aanbesteding van de Wet maatschappelijke ondersteuning WMO. Dat stelt PvdA-Eerste Kamerlid Kim Putters.

Putters constateert dat er onder gemeenten “preciezen en rekkelijken” zijn. “De preciezen zijn bang dat het Europese Hof hen op de vingers tikt. Ze houden zich strikt aan de Europese aanbestedingsregels en maken niet gebruik van de beleidsvrijheid die ze hebben om lokale eisen in het bestek op te nemen. Het gevolg is dat lokale aanbieders waar gemeenten tevreden over zijn, toch buiten de boot vallen.”

Lokale eisen mogen in bestek

Volgens Putters is dat helemaal niet nodig. Gemeenten mogen geen oneerlijke belemmeringen opwerpen, maar ze mogen wel een eis stellen dat een nieuwe aanbieder deel moet uitmaken van het lokale netwerk. Putters: “Ross heeft in de Eerste Kamer nadrukkelijk gesteld dat dat mag. Op die manier kan een gemeente de lokale aanbieders beschermen.”

VWS moet beter voorlichten

Putters vindt dat gemeenten weinig te verwijten valt. Hij vindt dat VWS hen hierover beter had moeten voorlichten. “Het ministerie benadrukt in haar voorlichting steeds wat niet mag en waarschuwt dat de juridische gevolgen voor rekening van de gemeenten zijn.”

Interpellatiedebat Eerste Kamer

Putters maakt zich grote zorgen over de invoering van de WMO. “De problemen waar de Eerste Kamer voor waarschuwde doen zich nu voor. Er vallen ontslagen in de thuiszorg en de gemeenten krijgen niet genoeg geld. Als Ross de problemen niet oplost, dan vraag ik een interpellatiedebat aan.” (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

In een keer raak schieten

Waar zijn we in Nederland mee bezig?

Eerste Kamer: maatwerk WMO in de knel

Drechtsteden geven klant keuze bij WMO

Tachtig gemeenten besteden WMO uit

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.