Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Gemeenten verzetten zich tegen bezuinigingen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
In gemeenten groeit de bezorgdheid over het kabinetsbeleid om zorgtaken over te hevelen en tegelijkertijd een bezuiniging in te boeken. Dat meldt Binnenlands Bestuur.
Gemeenten verzetten zich tegen bezuinigingen

Het kabinet wil gemeenten verantwoordelijk maken voor de uitvoering van de Wajong, de jeugdzorg en de begeleidingfuncties uit de AWBZ. Maar steeds meer gemeenten komen in opstand tegen de manier waarop ze dit moeten doen. Ze willen wel, maar niet zonder “bijbehorend budget en bijbehorende beleidsruimte”.

Bezorgde gemeenteraden

Etten-Leur, Helmond en Nijmegen zijn drie van de zeker elf gemeenten waar een motie is ingediend én aangenomen waarin de zorgen kenbaar worden gemaakt. Zonder extra geld en middelen kunnen de taken die het kabinet naar de gemeenten wil overhevelen “niet worden uitgevoerd”, aldus de motie. “We willen met deze motie vooral een tegengeluid afgeven”, verklaart Hans Wierema, fractievoorzitter van de PvdA in Etten-Leur, tegenover Binnenlands Bestuur. “Ze denken misschien dat ze alles naar beneden door kunnen drammen, maar zo werkt het niet”.

Motie van Hans Spekman

Tweede-Kamerlid Hans Spekman van de PvdA, en oud-wethouder van Utrecht, heeft de motie opgesteld. Hij stuurde deze naar de PvdA-fracties van alle gemeenten met het verzoek de motie in te dienen. In 22 gemeenten is de motie al ingediend, zeker zes andere volgen binnenkort. Zoetermeer en Deventer hadden eerder al een soortgelijke motie aangenomen. “Gemeenten worden geconfronteerd met extra taken, maar ook met bezuinigingen en minder bevoegdheden”, aldus Spekman.

Jeugdzorg

Als voorbeeld voor de problemen die op de gemeente afkomen, noemt Spekman de jeugdzorg. “Het kabinet heeft besloten dat jongeren met een IQ van tussen de 70 en 80 geen extra ondersteuning meer krijgen. De gemeente krijgt daar dus ook geen geld voor. Maar die jongere heeft natuurlijk wel ondersteuning nodig. Die klopt dan bij de gemeente aan en de gemeente mag het – uit eigen zak – oplossen.”

VNG: Rijk breekt afspraken

Begin november trok de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) al aan de bel bij de Tweede Kamer over de bezuinigingen op de Wmo van 200 miljoen euro. Voorafgaand aan de begrotingsbesprekingen van het ministerie van VWS kregen de Kamerleden een brief waarin de VNG stelt dat de overheid met de bezuiniging het bindende advies van het Sociaal Cultureel Planbureau over het Wmo-budhet voor huishoudelijke hulp naast zich neerlegt. Daarmee handelt de overheid in strijd met afspraken uit 2006. De VNG bezint zich op juridische stappen.

VNG: gemeenten dubbel gepakt

De VNG vindt dat gemeenten dubbel worden gepakt. Ze wijzen erop dat het beeld niet klopt dat gemeenten de 200 miljoen makkelijk kunnen ophoesten, omdat ze in 2009 210 miljoen overhielden. Die meevaller was eenmalig en wordt volgens de in 2006 gemaakte begrotingsregels automatisch gekort op het budget van 2011. De korting van 200 miljoen is dus extra, waardoor het totale Wmo-budget in 2011 met 410 miljoen euro wordt verlaagd. De VNG waarschuwt voor een “restrictievere toekenning, hogere eigen bijdragen en een versobering van het persoonsgebonden budget in de Wmo”. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

VNG: ‘Wmo-korting blijft onaanvaardbaar’

Gemeenten gaan Wmo radicaal anders invullen

SCP: fors overschot op Wmo

Bezuinigingen op Wmo komen vooral uit pgb

Zorgvisie Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

2 REACTIES

  1. Eens met Hans Wiegel. Het is van de gekke , dat Gemeenten de Zorg over moeten nemen met een beperkt budget en ze hebben de Kennis om dit uit te voeren niet in huis. Als voorbeeld ; een l.l. matroos in opleiding voor Kapitein laat je een Cruise-schip toch ook niet varen in het Caribisch Gebied. Voordat je zo n ingewikkelde Zorgvraag laat uitvoeren , laat je als eerste Deskundigen het Schip leiden/ en opleiden. B&W laat je visie horen , en spreek je zorg uit , dat het nu niet kan. NL vergrijst met een enorme toename en veel politici zijn zelf ook aan de beurt en wat vinden dan zelf , zo te leven ?

  2. Lees alle reacties
  3. In principe is het overhevelen van AWBZ naar de WMO een bezuinigingstrucje gezien de WMO geen open einde financiering is en AWBZ wel. Dus de gemeente worden gedwongen om iets over te nemen met een beperkte budget die niet tussentijds wordt aangevuld als de zorgvraag toeneemt door de vergrijzing en andere problematiek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.