Gemeenten voeren ggz slecht uit

Gemeenten moeten volgens GGZ Nederland veel meer geld uitgeven aan de nieuwe zorgtaken waarvoor zij sinds 2015 verantwoordelijk zijn. Er is nu nauwelijks aandacht voor burgers die gebruik maken van maatschappelijke opvang en beschermd wonen in de ggz. Dat schrijft waarnemend directeur Jiska van den Hoek van GGZ Nederland in een brandbrief aan de Tweede Kamer.
hoek.jpg

Sinds jeugdzorg, beschermd wonen en begeleid wonen zijn overgeheveld naar gemeenten, is onbekend hoeveel mensen deze zorg nodig hebben. Bovendien wordt er nauwelijks binnen gemeenten samengewerkt op het gebied van opvang, beschermd wonen, schuldhulpverlening en zorg. In aanloop naar het Algemeen Overleg over de transformaties in het Sociaal Domein, schrijft Van den Hoek: ‘Er zijn enorme wachtlijsten voor beschermd- en begeleid wonen. Woningcorporaties klagen over onvoldoende begeleiding en zorg aan huis voor huurders met psychische problemen. Zorgaanbieders geven al geruime tijd aan dat gemeenten, gegeven de taakstelling bij de overheveling van taken van het Rijk naar gemeenten, bij de

1
99

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.