Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gemiddeld 116 jaar worden is haalbaar’

Het is mogelijk dat mensen in de toekomst gemiddeld 116 jaar oud worden. Dat stelt professor Jan Hoeijmakers van het Erasmus MC. Bij muizen is zo'n flinke verlenging van het leven al mogelijk. De verlening is realiseerbaar door minder te eten.
‘Gemiddeld 116 jaar worden is haalbaar’

Laboratoriummuizen kunnen hun leven met bijna de helft (45 procent) verlengen, als ze elke dag fors minder eten. Wetenschappers noemen dit ‘calorische restrictie’. Het dieet blijkt effectief als het bestaat uit 70 procent van de normale hoeveelheid eten. ‘Voor mensen is dit in de praktijk niet vol te houden. Je zou je hele leven lang een gevoel van honger hebben’, zegt hoogleraar moleculaire genetica Hoeijmakers.

Eet minder

Niettemin lijkt een verlenging van de gemiddelde mensenleeftijd van 80 jaar naar 116 jaar mogelijk. Het motto: eet minder, leef langer. Bij zo’n dieet treden hart- en vaatziekten, kanker en diabetes veel minder vaak op. Dat blijkt uit onderzoek met aapjes.

Levensverlengend

Hoeijmakers: ‘Gelukkig zijn recentelijk aanwijzingen gevonden dat sommige stoffen bij muizen levensverlengend werken zonder dat zware dieet. Het gaat om rapamycine, dat ontstekingen remt en het ontstaan van kanker tegengaat, en metformine, een middel tegen diabetes.’ De hoogleraar is ervan overtuigd dat dergelijke stoffen ook mensenlevens kunnen verlengen. Wel is er nog veel onderzoek nodig om de gewenste dosis en veiligheid vast te stellen, zegt hij. Centraal in al zijn research staat een hoge leeftijd bereiken met daarbij zo weinig mogelijk mankementen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.