Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gentherapie goedgekeurd door Europese Unie

Gentherapie is voor het eerst toegestaan in de Europese Unie. Doordat de Europese Commissie het middel Glybera heeft goedgekeurd, kunnen mensen met de stofwisselingsziekte LPL-deficiëntie er definitief gebruik van maken. Dat meldde het bedrijf uniQure vrijdag.
Gentherapie goedgekeurd door Europese Unie

Eerder had het Europese Medicijnen Agentschap (EMA) al een positief advies gegeven. Zoals meestal heeft de Europese Commissie dat nu overgenomen. LPL-deficiëntie zorgt ervoor dat bij patiënten het vet in het bloed niet wordt afgebroken. Het bloed wordt hierdoor stroperig, waardoor de patiënt kans loopt op levensbedreigende ontstekingen van de alvleesklier. Ongeveer 30 mensen in Nederland lijden aan deze aandoening.

Gentherapie

‘Goedkeuring van Glybera betekent dat LPLD-patiënten voor het eerst kunnen beschikken over een therapie tegen een zeer complexe en ernstige ziekte”, zegt AMC-professor in de vasculaire geneeskunde John Kastelein vrijdag. ‘Dit is een belangrijke stap voorwaarts in het beschikbaar stellen van gentherapie, niet alleen voor LPLD maar ook voor een groot aantal zeldzame ziekten.’ (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.