Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Gerechtshof: VWS mag ziekenhuizen korten

Mark van Dorresteijn
Het gerechtshof in ’s-Gravenhage heeft het ministerie van VWS in hoger beroep in het gelijk gesteld. VWS mag de ziekenhuizen in 2011 met 549 miljoen euro korten. Dit bedrag hebben de ziekenhuizen in 2009 overschreden volgens VWS.
Gerechtshof: VWS mag ziekenhuizen korten

De rechtszaak werd aangespannen door de NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) en een aantal ziekenhuizen omdat zij het oneens waren met de opgelegde korting. Op 14 september stelde de rechtbank de minister nog in het ongelijk omdat de korting in strijd zou zijn met ‘algemene beginselen van behoorlijk bestuur’. Zodoende werd de korting bestempeld als onrechtmatig. Het gerechtshof is het daar niet mee eens.

Onvoldoende argumenten

Het hof is van oordeel dat de NVZ en de ziekenhuizen onvoldoende argumenten hebben aangedragen waaruit moet blijken dat het besluit in strijd is met een of meer algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Het hof heeft daarom de opgelegde blokkade voor de korting op het budget van de ziekenhuizen weer opgeheven.

Onrecht moet duidelijk zijn

Het gerechtshof vindt ook dat rechters terughoudend moeten zijn in het onrechtmatig verklaren van regelgeving in het parlement, temeer omdat de besluitvorming daarover nog niet is afgerond. Het moet dan ook zonder twijfel zijn dat het voorgenomen besluit onrechtmatig is en daar is volgens het hof geen sprake van. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Klink in beroep tegen uitspraak ziekenhuiskorting

Klink mag ziekenhuizen niet korten van rechter

Korten ziekenhuizen belemmert concurrentie

Gezocht: Zorgmanager en Talent van het jaar 2011

De inschrijving voor Zorgmanager en Talent van het jaar 2011 is weer gestart.
Meer over de procedure.

3 REACTIES

  1. Eens met de uitspraak van de Rechter van het Gerechtshof Den-Haag. Het feit dat als ik te veel declareer en men komt daar achter , moet ik het bedrag met rente ook terug betalen.Dan ga je toch ook niet in hoger beroep of nog hoger ! Het hele systeem van productieafspraken met Zorgverzekeraars ; etc. is een systeem wat niet meer in deze tijd past. Laat alles over aan de Markt en we krijgen een heel andere Zorgwereld , zonder bemoeienis van de Politiek.

  2. Lees alle reacties
  3. aan het budget voor het A-segment zit een plafond, namelijk de productieafspraak met de zorgverzekeraar. we mogen toch aannemen dat vws duidelijke richtlijen afgeeft mbt de hoogte van dit plafond. in het B-segment is sprake van een ‘vrije markt’ qua prijzen en volume. hoe kan in dit licht bezien een gerechtshof tot deze beslissing komen?? raar dat mis-management van het vws op deze manier wordt goedgepraat, laat ze hun verantwoordelijkheid is nemen voor hun eigen falen..!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.