Gevaarlijke scheefgroei leeftijd personeel gehandicaptenzorg

De gemiddelde leeftijd van de medewerkers in de gehandicaptensector groeit scheef. Was de gemiddelde leeftijd van medewerkers in 2009 nog 40,3 jaar, in 2013 is dat gestegen naar 41,8 jaar. De vergrijzing wordt veroorzaakt doordat vooral jonge werknemers met tijdelijke contracten de sector verlaten.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Gevaarlijke scheefgroei leeftijd personeel gehandicaptenzorg
Foto: ANP XTRA Roos Koole

De stijging van de gemiddelde leeftijd komt naar voren uit een recent gepubliceerd rapport van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Dat is een overzicht van actuele feiten en cijfers over de gehandicaptenzorgsector. De scheefgroei betekent dat er een omslag op de arbeidsmarkt kan worden verwacht. Van 2015 tot 2023 bereiken ruim zestienduizend medewerkers de pensioengerechtigde leeftijd. Daardoor ontstaat er weer nieuwe vraag naar personeel. Omdat jongere medewerkers echter momenteel nauwelijks vaste contracten krijgen, is het de vraag of de sector de vacatures de komende jaren kan vullen.

PGGM

Bram de Gier is master Arbeidsvoorwaarden en Personeelsbeleid bij PGGM (de uitvoeringsorganisatie

3
129

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. Wat een tendentieuze titel boven het artikel. Als ik het analyseer: mensen werken tussen de leeftijd van pakweg 20 en 65 jaar. De gemiddelde leeftijd van een medewerker zou dan 42,5 jaar zijn. Omdat er sprake is van ontgroening onder de bevolking zou die eigenlijk wat hoger dan dit getal moeten zijn.  Daar zit de gehandicaptensector met een gemiddelde leeftijd van 41.8 op dit moment nog een eind onder. Ik zou daarom liever een artikel schrijven met als titel: gemiddelde leeftijd in de sector gaat omhoog, maar moet verder stijgen. 
    Want wat willen we nu? Moeten we niet allemaal langer doorwerken? Alleen al de stijging van de gemiddelde leeftijd waarop mensen met pensioen gaan leidt al tot een algehele stijging van het gemiddelde.
    Ik hoop dat Zorgvisie binnenkort een artikel publiceert over hoe de sectoren zich kunnen aanpassen aan oudere medewerkers. En hoe deze zodanig ingezet kunnen worden dat ze optimaal functioneren, zowel voor hun organisatie als voor henzelf. 

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.