Gevaarlijke scheefgroei leeftijd personeel gehandicaptenzorg

De gemiddelde leeftijd van de medewerkers in de gehandicaptensector groeit scheef. Was de gemiddelde leeftijd van medewerkers in 2009 nog 40,3 jaar, in 2013 is dat gestegen naar 41,8 jaar. De vergrijzing wordt veroorzaakt doordat vooral jonge werknemers met tijdelijke contracten de sector verlaten.
Gevaarlijke scheefgroei leeftijd personeel gehandicaptenzorg
Foto: ANP XTRA Roos Koole

De stijging van de gemiddelde leeftijd komt naar voren uit een recent gepubliceerd rapport van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Dat is een overzicht van actuele feiten en cijfers over de gehandicaptenzorgsector. De scheefgroei betekent dat er een omslag op de arbeidsmarkt kan worden verwacht. Van 2015 tot 2023 bereiken ruim zestienduizend medewerkers de pensioengerechtigde leeftijd. Daardoor ontstaat er weer nieuwe vraag naar personeel. Omdat jongere medewerkers echter momenteel nauwelijks vaste contracten krijgen, is het de vraag of de sector de vacatures de komende jaren kan vullen.

PGGM

Bram de Gier is master Arbeidsvoorwaarden en Personeelsbeleid bij PGGM (de uitvoeringsorganisatie

3
88

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.