Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezamenlijke cao ambulancesector is een feit

Gisteravond is de nieuwe cao voor de ambulancezorg ondertekend. De cao voegt de bestaande vier cao’s in de ambulancesector samen tot één nieuwe sectorcao. Minister Klink van Volksgezondheid noemde een gezamenlijke cao eerder een voorwaarde om af te zien van aanbestedingen in de ambulancezorg.
Gezamenlijke cao ambulancesector is een feit

Werkgevers en vakbonden hebben lang onderhandeld over de nieuwe cao, omdat het niet eenvoudig was om de bestaande cao’s samen te smelten tot één nieuwe. Onder druk van de nieuwe Wet Ambulancezorg (WAz) was het echter van groot belang voor de bonden dat er één cao zou komen voor de hele sector. Met de WAz zou namelijk ook marktwerking zijn intrede doen in de ambulancezorg. Een ontwikkeling waar de vakbeweging tegen is. Minister Klink was alleen bereid om een werkgarantie voor de huidige werknemers in de sector af te spreken als er één cao zou gelden voor alle werknemers. Inmiddels heeft Klink aangegeven af te zien van marktwerking als de sector voor 1 februari 2010 één cao zou hebben. Die is gisteravond ondertekend.

Arbeidsvoorwaarden

ABVAKABO FNV is tevreden over de afloop. Ruud Kuin van de bond: “De arbeidsvoorwaarden voor onze leden veranderen nauwelijks en voor het loon hebben we zelfs een redelijke stijging weten af te spreken. Dat is bijzonder in deze crisistijden. Bovendien ziet minister Klink nu af van het invoeren van marktwerking in deze sector. Dat is positief, want wij zijn nooit voorstander geweest van marktwerking in een sector waar kwaliteit altijd de hoogste prioriteit moet zijn.” De eindejaarsuitkering in de nieuwe collectieve ambulance-cao wordt in drie stappen verhoogd van 5 naar 8,33 procent. Het loon van de werknemers in de ambulancezorg stijgt met 2 procent. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Klink staakt aanbesteden ambulancezorg

Nieuwe aanbieder moet ambulancepersoneel behouden

VWS faseert aanbesteding ambulancezorg

Nederlandse en Belgische ambulances mogen grens over

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.