Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGD: ‘Snijden in preventie kost miljoenen’

Als de overheid wil bezuinigen op de kosten van de zorg, dan moet ze juist investeren in preventie en niet snijden, zoals nu dreigt. Dat heeft Laurent de Vries, directeur van GGD Nederland gezegd in een opiniestuk op de website van het NCRV-programma Rondom 10.
GGD: 'Snijden in preventie kost miljoenen’

Volgens hem kan elke euro die aanzet tot een gezondere leefstijl wel 3 euro opleveren. Daarentegen kan snijden in preventie de samenleving op termijn een schadepost geven die kan oplopen tot 300 miljoen euro. Veel gemeenten verminderen hun eigen bijdrage aan de GGD in hun regio, vanwege de bezuinigingen. “De GGD in Zuid-Limburg heeft al een korting van 20 procent van het budget aan de broek hangen.”

Verschraling

De Vries vreest een verschraling van preventie op het gebied van roken, drinken en overgewicht. “Maar er zal ook worden gesneden in anti-valtrainingen voor ouderen. Doodzonde. Want op ouderen die als gevolg van zo’n training minder vallen, besparen we 70 procent aan zorg. Van heupoperaties tot rollators.”

Vermijdbaar

“De helft van de ziektes en aandoeningen zijn vermijdbaar, dus ook 50 procent van de ziektelasten. Met bezuinigen op preventie slacht je de kip met de gouden eieren”, aldus De Vries.(Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Platform voor zelfmoordpreventie 113Online met sluiting bedreigd

PwC: Investeren in preventie loont

De Vries directeur GGD Nederland

Zorgvisie Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.