Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGz Breburg botst met Tilburg over tarieven jeugdhulp

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
GGz Breburg en de gemeente Tilburg kruisen juridisch de degens over de tarieven van de gespecialiseerde jeugdhulp. ‘De tarieven liggen 15 procent onder de kostprijs’, zegt bestuursvoorzitter Guus van Weelden.
rechter jeugd-ggz tarieven kort geding
Foto: AdodeStock

De gespecialiseerde kliniek voor jongeren met zware psychische problemen van GGz Breburg staat in Breda. Het is een kleine kliniek, waar maximaal 24 jongeren tijdelijk verblijven, meestal niet langer dan enkele weken. GGz Breburg is de enige ggz-aanbieder in de buurt die deze voorziening aanbiedt. De kliniek heeft een bovenregionale functie voor een gebied met 1,2 miljoen inwoners.

Ggz-tarieven Breda hoger dan in Tilburg

De gemeenten Breda en Bergen op Zoom bieden hiervoor goede tarieven. Maar dat geldt niet voor de gemeente Tilburg, die namens acht gemeenten de aanbesteding organiseert in het Hart van Brabant. Tilburg hanteert voor dezelfde zorg lagere tarieven dan Breda. De tarieven van Tilburg liggen volgens Guus van Weelden, voorzitter raad van bestuur GGz Breburg, 15 procent onder de kostprijs van zijn organisatie. ‘Wij kunnen prima uit de voeten met de tarieven die in het rekenmodel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten staan. Tilburg is goed voor 9 van de 24 plaatsen. De tarieven in Tilburg zijn te laag om de kliniek rendabel te organiseren en dat geldt ook voor de ambulante behandeling. We hebben overigens geen onderbouwing gezien van Tilburg voor deze lage tarieven.’

Kort geding GGz Breburg

Wel of niet meedoen aan de aanbesteding. Dat was het dilemma voor GGz Breburg, legt Van Weelden uit. ‘Tilburg hanteert het zogeheten Zeeuwse model van aanbesteden. De gemeente stelt daarbij niet-onderhandelbare tarieven vast. Zakelijk gezien zouden we moeten stoppen met de kliniek. Maar we hebben ook een maatschappelijke rol. We zijn de enige aanbieder in de regio die deze zorg aanbiedt. Daarom hebben we besloten om toch mee te doen, maar wel direct bezwaar aan te tekenen tegen de te lage tarieven. Heel erg jammer. Een kort geding is echt het laatste dat je wilt.’ Het kort geding diende afgelopen maandag 30 oktober. Van Weelden wil niet vooruitlopen op de uitspraak die staat gepland voor 13 november.

Rechtszaken over jeugdhulp

In diverse regio’s verlopen de aanbestedingen van de gespecialiseerde jeugd-ggz ook moeizaam. Ggz-aanbieders in Alkmaar, Rotterdam en Maastricht zijn verwikkeld in juridische procedures. De conflicten gaan vaak over te lage tarieven. In Rotterdam verloor Parnassia onlangs een rechtszaak over het te lage volume aan zorg dat de gemeente wil contracteren. Parnassia schat in dat er zo’n 50 procent meer jeugdcliënten een beroep zullen doen op jeugdzorg dan de schatting van de gemeente. Maar de rechtbank achtte zich niet bevoegd om daarover in een kort geding te oordelen en wees de claim af. Parnassia wil pas na 7 november, als de uitspraak in een andere rechtszaak is van andere ggz-aanbieders, een besluit nemen over een hoger beroep.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.