Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ Drenthe wil hulpverleners rouleren bij cliënt

Redacteur Zorg+Welzijn
Om misbruik van cliënten te voorkomen, wil GGZ Drenthe de medewerkers laten rouleren, vooral in de ambulante hulpverlening. Cliënten krijgen dan te maken met meer dan één vaste hulpverlener.
GGZ Drenthe wil hulpverleners rouleren bij cliënt

“Het gaat er vooral om dat cliënten hun verhaal ook aan andere hulpverleners kwijt kunnen”, aldus Rien Kooijman, divisiedirecteur van GGZ Drenthe. Vooral in de ambulante zorg, als hulpverleners bij cliënten thuis komen, moeten waarborgen worden ingebouwd dat cliënten ook door andere hulpverleners worden gezien, vindt Kooijman. Op die manier kan misbruik eerder aan het licht komen. De vertrouwelijke relatie tussen cliënt en vaste hulpverlener is inderdaad erg belangrijk en wordt door een roulatiesysteem doorbroken, erkent hij. “Daarom moeten we goed uitzoeken hoe we dat structureel in de personeelsplanning kunnen organiseren.”

Ontslagen

GGZ Drenthe heeft afgelopen week bekendgemaakt dat een medewerker is ontslagen omdat hij seks heeft gehad met cliënten. “Wij willen een voorbeeld stellen door een melding te doen bij de inspectie en bij het tuchtcollege. Of het seksuele contact met een cliënt vrijwillig is of niet, voor ons is het reden dat te melden bij de inspectie en de tuchtcommissie. Betrokken medewerker kan bij een uitspraak van de tuchtcommissie riskeren dat hij uit het beroepsregister geschrapt wordt en zijn beroep niet meer kan uitoefenen.”

Manipuleren

Volgens een woordvoerder bezochten collega’s van de ontslagen medewerker ook diens patiënten. Maar hij wist dit te manipuleren door bijvoorbeeld de zorg van alleen de mannelijke cliënten over te laten aan anderen. GGZ Drenthe en vier cliënten bereiden een gezamenlijk aangifte tegen de voormalige hulpverlener voor.

Lees ook

Verpleger GGZ Drenthe had seks met patiënten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.