
Met de komst van Oh My Mood kunnen behandelaren de e-health middelen in een vroeg stadium in het zorgpad voor ggz integreren.
Lionarons GGZ
Lionarons GGZ, een ggz-instelling met meerdere vestigingen in Limburg, is vanaf september de eerste zorgaanbieder die het e-health behandelprotocol als geïntegreerd onderdeel in hun behandelingen gaat toepassen. ‘Wij hebben hoge verwachtingen van de effecten van het nieuwe behandelprotocol op onze cliënten’, vertelt Lara Simons, bestuurder van Lionarons GGZ.
Volgens Oh My Mood leidt het behandelprotocol tot merkbare voordelen. Zo zouden sommige modules als pre-therapie kunnen worden ingezet als overbrugging van eventuele wachttijden. Door het verminderen van 1-op-1 sessies worden de werkdruk en zorgkosten per cliënt ook verlaagd. Doordat modules na de behandeling kunnen worden ingezet, is er terugvalpreventie. ‘We verwachten dat dit e-health zorgpad gaat bijdragen aan de efficiëntie van onze behandelingen en het verkorten van de wachttijden’, aldus Simons. De effectiviteit en cliënttevredenheid van de behandeling worden door de ggz-instelling gemonitord.
Blended care
Bij het zorgpad is er sprake van blended care, waarbij reguliere face-to-face gesprekken worden gecombineerd met online interventies. Denk aan videobellen, online psycho-educatie en oefeningen die als vast onderdeel worden toegepast. Oh My Mood zet daarbij in op een modulair behandelprotocol. ‘Blended care biedt de mogelijkheid om de autonomie van cliënten te vergroten en anderen actief bij het behandelproces te betrekken’, vertelt psycholoog en medeoprichter van Oh My Mood, Pauline Post.
Volgens de medeoprichter kunnen de e-health tools de zelfredzaamheid van cliënten stimuleren en de behandeling versnellen. ‘Het behandelprotocol van Oh My Mood ondersteunt dit proces optimaal’, aldus Post, die verantwoordelijk is voor de implementatietrajecten in Groot-Brittannië en Nederland.
Wetenschappelijk onderzoek
Momenteel wordt e-health voornamelijk aangeboden bovenop reguliere behandelingsmethoden. ‘Daardoor wordt het potentieel van e-health niet volledig benut.’ Oh My Mood wil e-health als een geïntegreerd onderdeel bij de ggz toepassen en combineren met wetenschappelijk onderzoek. Daarom werkt zij samen met Engelse universiteiten, waaronder University of Manchester, University of Liverpool en Liverpool John Moores University. ‘Door onze nauwe samenwerking met klinieken en binnenlandse en buitenlandse universiteiten, draagt Oh My Mood bij aan een kwalitatief sterke, betaalbare en toekomstbestendige geestelijke gezondheidszorg’, aldus oprichter en directeur van Oh My Mood, Jaime Essed.