Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ Eindhoven: ‘EPD User scoorde overall het beste’

Mario Gibbels
Welke ggz-instelling kiest voor welk EPD? ICTzorg publiceert een serie artikelen over de EPD-keuze van ggz-instellingen. Deze week GGZ Eindhoven en het EPD User van Impulse Info Systems. Na het debacle met iMedOne heeft GGZ Eindhoven gekozen voor User. Dirk Kanters, hoofd afdeling informatievoorziening van de instelling, legt uit waarom.

“Na het mislukken van de proef met iMedOne zijn we in april 2008 met een nieuw selectietraject gestart. Daarbij hebben we een aantal domeinen gedefinieerd zoals het zorgproces, wet- en regelgeving, de bekostiging en het zorgdossier en bij elk domein hebben we een portefeuillehouder benoemd wiens verantwoordelijkheid het was om ervoor te zorgen dat zijn domein voldoende werd afgedekt.

Tijd heeft niet stilgestaan

Startpunt was het programma van eisen dat we al in 2004 hadden opgesteld maar dat hoognodig moest worden geüpdatet. Intussen is bijvoorbeeld de hele bekostingssystematiek veranderd en ook op het gebied van wet- en regelgeving heeft de tijd niet stilgestaan. Het programma van eisen is naar vijf leveranciers gestuurd. Na de zomer waren er twee pakketten over: dat van ChipSoft en van Impulse. PinkRoccade was al eerder afgevallen omdat PSYGIS niet voldeed, er waren wel beloftes over een nieuwe versie maar dat vonden we te onzeker. Uiteindelijk is het User van Impulse geworden omdat dit pakket overall het beste scoorde. Bovendien was er een goede klik met het bedrijf en het is ook een betaalbaar pakket.

‘Niet veel ggz-instellingen zullen meedoen’

Als je kijkt naar de EPD-pakketvergelijking van Gartner, dan komen daar ChipSoft en Siemens als beste uit de bus. Maar het maakt nogal verschil welke onderdelen je zwaar laat wegen. Voor ons is bijvoorbeeld het financiële deel erg belangrijk en Siemens voorziet daar nog niet in en zou voor ons daarom meteen afvallen. Ik verwacht niet dat er veel ggz-instellingen zullen meedoen met de gezamenlijke ggz-aanbesteding, tenminste niet met als doe om ook daadwerkelijk een ander systeem aan te schaffen. Tijdens de presentatie van het Gartner-rapport werd gevraagd welke ggz-instellingen binnen twee jaar over zullen gaan op een ander pakket en toen gingen er maar twee, drie handen omhoog. En ik schat dat toch zeker driekwart van de ggz-instellingen vertegenwoordigd was. Zo’n nieuw pakket implementeren, dat doe je ook niet elk jaar. Het gaat niet alleen om de implementatie maar ook de hele organisatie moet erop aangepast worden en iedereen moet er mee leren werken. Wij hebben met Impulse een contract gesloten voor drie jaar maar hebben een continuïteitsgarantie van minimaal zeven jaar. Dat is ook ongeveer de periode waarop je je richt als je een dergelijk systeem in gebruik neemt.

Vooruitgang

Intussen blijft de markt zich ontwikkelen. Voor hetzelfde geld is over een paar jaar PSYGIS weer top of the bill. Sinds april dit jaar is User volledig geïmplementeerd en we zijn er heel tevreden over. Met name het financiële deel is voor ons een grote vooruitgang. Impulse is misschien een wat kleinere partij maar ze werken goed samen met andere partijen om bijvoorbeeld ook het portaalgedeelte in te vullen.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.