Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ eist oplossing zorg illegalen

AMERSFOORT - De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) is jaarlijks ruim 4 miljoen euro kwijt aan zorg voor onverzekerde illegalen. De instellingen zijn wettelijk verplicht die zorg te leveren, maar krijgen daar geen geld voor.

Dat is onredelijk, stelt directeur Jos de Beer van koepelorganisatie GGZ Nederland woensdag. Hij eist dat minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) een oplossing verzint voor de zorg aan illegalen .

Instelling BAVO/RNO Groep

Hoogervorst heeft tot nu toe geweigerd om een waarborgfonds in het leven te roepen voor zorg aan onverzekerden. Enige tijd geleden bepaalde de rechter dat hij wel de kosten moet vergoeden van de zorg die GGZ instelling BAVO/RNO Groep aan illegalen had gegeven. Maar sindsdien heeft de minister volgens de GGZ niets gedaan om het probleem structureel op te lossen.

Waarborgfonds

“Het gaat erom dat zorg kan worden verleend waarvan de overheid vindt dat ze moet worden verleend”, stelt De Beer. Hij benadrukt dat illegalen zich ook niet kunnen verzekeren. GroenLinks en de SP vinden dat Hoogervorst eindelijk moet zorgen dat deze zorg aan onverzekerden wordt vergoed. Zij pleiten al tijden voor een waarborgfonds voor hulp aan onverzekerden. Ook de PvdA wil de minister om opheldering vragen. Donderdag praat de Kamer over de kwestie.

2000 illegalen per jaar

Jaarlijks maken ongeveer 2000 illegalen gebruik van GGZ-zorg. Ongeveer 425 van deze mensen vallen onder de wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen en worden gedwongen opgenomen. (ANP)

Lees ook:

Kamer wil oplossing zorgkosten illegalen

‘Ziekenhuizen weigeren onverzekerden’

Aantal onverzekerden stijgt hard

Oppositie: Geld nodig voor zorg illegalen

– Lees meer over onverzekerdenzorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.