Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz houdt zorgen over wetten rond gedwongen zorg

Redacteur Zorgvisie
Hoewel de geestelijke gezondheidszorg verwacht dat de nieuwe wetten rondom gedwongen zorg verbeteringen opleveren, blijven er ook zorgen over bestaan. Dat meldt GGZ Nederland. De Wet verplichte ggz (Wvggz), Wet zorg en dwang (Wzd) en Wet forensische zorg (Wfz) worden op 15 en 16 januari door de Eerste Kamer behandeld.
psychische klachten klokkenluider
Foto: AdobeStock

De drie wetten moeten samen de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ) vervangen. Het belangrijkste verschil met die wet is dat er voortaan niet meer wordt uitgegaan van gedwongen opname, maar van gedwongen behandeling en begeleiding  in de thuissituatie. Daarbij bepaalt een rechter welke vorm van gedwongen zorg er wordt ingezet en wordt er rekening gehouden met de rol van familie en naasten van de cliënt. De ggz-aanbieder houdt toezicht op de behandeling thuis. Gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis moet alleen nog worden ingezet als het echt niet anders kan.

Wetten gedwongen zorg

Binnen de geestelijke gezondheidszorg is er al langer discussie over de wetten. In eerste instantie wilde voormalig VWS-minister Edith Schippers een time-outmaatregel opnemen in de Wvggz. Die regel maakte het mogelijk om iemand drie dagen gedwongen op te laten nemen in een ggz-instelling, zodat professionals in die tijd konden vaststellen of en welke hulp er moest worden ingezet. Na verzet vanuit de ggz en de Tweede Kamer werd deze regel geschrapt, waarna de Tweede Kamer in februari 2017 alsnog akkoord ging met de drie wetten. Sindsdien liggen de wetten bij de Eerste Kamer.

Zorgen om gedwongen zorg

Hoewel de Tweede Kamer akkoord is en ggz de nieuwe wetten ook een goede ontwikkeling vindt, blijven er binnen de sector zorgen bestaan over de invoering van de Wvggz, Wzd en Wfz, meldt GGZ Nederland. ‘Allereerst de vraag wanneer dit gebeurt. De Wet verplichte ggz vraagt actie van ggz-organisaties, het openbaar ministerie, gemeenten, de politie en anderen. Het betekent onder andere bijscholing van personeel, nieuwe regionale samenwerkingsafspraken, en aanpassing van ICT-systemen. Al die partijen en organisaties moeten zich daarop voorbereiden’, schrijft de brancheorganisatie. Volgens GGZ Nederland kan de Wvggz daardoor niet voor 2020 worden ingevoerd, terwijl eerder duidelijk werd dat de wet op zijn vroegst in 2019 kan worden ingevoerd. ‘Ook kost de uitvoering van de Wvggz miljoenen en is het nog niet duidelijk wie deze kosten gaat dragen. Of hoe groot de extra administratieve lasten voor zorgaanbieders worden.’

Gedwongen zorg bij huisartsen

Ook de LHV en InEen maken zich zorgen om de nieuwe wetten. Volgens de organisatie leidt de invoering ervan ertoe dat patiënten die specialistische zorg nodig hebben onbedoeld onder de verantwoordelijkheid van de huisarts vallen. Dat terwijl huisartsen aangeven al druk te zijn doordat ze meer patiënten krijgen met psychische klachten en meer ouderen met een zwaardere zorgvraag helpen.

Beslissing wetten gedwongen zorg

De Eerste Kamer organiseerde de afgelopen maanden expertbijeenkomsten om meer informatie te krijgen over de standpunten van verschillende partijen die met de wetten te maken krijgen. Op 15 en 16 januari debatteert de Senaat over de wetsvoorstellen, op 23 januari wordt erover gestemd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.