Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz-instellingen kunnen zorgzwaartemix checken op Vektis

Behandelt een ggz-instelling vooral patiënten met een lichte, middelmatige of zware zorgvraag? En hoe verhoudt deze mix zich tot het landelijke beeld? Sinds kort kunnen ggz-instellingen hun eigen zogeheten zorgvraagzwaartemix bekijken op Zorgprisma GGZ Plus van Vektis.
startup400.jpg

In de zorgvraagzwaarte-indicator op Zorgprisma GGZ Plus is naast de zorgzwaartemix ook te zien hoe de verdeling over verschillende zorgverzekeraars is van de cliënten binnen de  eigen instelling. De cijfers zijn zichtbaar voor eigen patiënten, per zorgverzekeraar en er is een landelijke mix zichtbaar van alle zorgaanbieders en alle zorgverzekeraars samen. De cijfers worden weergegeven als absolute aantallen en als percentages van het totaal.

Rapportages
Ook zorgverzekeraars kunnen op Zorgprisma relevante informatie opvragen. Dit gebeurt via eigen rapportages, gebaseerd op dezelfde onderliggende gegevens als instellingen. Zorgverzekeraars kunnen de cijfers alleen zien als er geen kans is om de zwaarte van individuele patiënten af te leiden.

Online
Zorgprisma GGZ Plus is een beveiligde online-omgeving waarin ggz-instellingen verdiepende (benchmark)informatie kunnen vinden voor bijvoorbeeld beleidsinformatie en de voorbereiding op zorgverkoopgesprekken. Zij kunnen hun gegevens spiegelen aan landelijke en regionale cijfers. Ook kunnen zij de eigen instelling vergelijken met soortgelijke instellingen en bekijken wat hun aandeel is binnen de regio. Zo krijgen instellingen beter inzicht in hun positie in de regio. Ggz-instellingen kunnen tegen een vergoeding een inlogcode voor GGZ Plus aanvragen.

Privacy
De zorgvraagzwaarte-indicator in de ggz is ontwikkeld om de verwachte zorgvraag van een patiënt weer te geven, gebaseerd op informatie die voorafgaand aan de behandeling bekend is. Zorgverzekeraars mogen deze indicator om privacyredenen niet op persoonsniveau ontvangen, maar wel op geaggregeerd niveau. Vektis ontvangt – als Trusted Third Party – de zorgvraagzwaarte-indicator via VECOZO en ontsluit de geaggregeerde informatie via Zorgprisma aan instellingen en zorgverzekeraars.

Geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.