Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz krijgt meer langlopende dbc’s

Vanaf 2009 komen er meer diagnose-behandelingcombinaties (dbc’s) voor behandeling en opname in de ggz.
Ggz krijgt meer langlopende dbc's

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een nieuwe productstructuur vastgesteld, die ingaat in 2009. Tot nu toe is verblijf tussen 84 dagen en een jaar slechts onderverdeeld in drie intervallen. Dat worden er zeven. Ook voor behandeling komen er meer dbc’s: alle patiëntgroepen krijgen er één bij voor de langstdurende behandelperiode. Voor schizofrenie komen er twee extra dbc’s.

Te weinig tussenstappen

GGZ Nederland is tevreden over de aanpassing, waarbij ze zelf ook betrokken is geweest. Plaatsvervangend directeur Goof van Gemert: “Het blijkt dat sommige instellingen vooral aan de lange kant zitten van de behandelingen. Zij krijgen daarvoor slechts de gemiddelde prijs. Hierin blijkt een statistisch relevant verschil te zitten tussen instellingen. Doordat er te weinig tussenstappen zijn, krijgen sommige tot nu toe dus structureel een te lage vergoeding.”

Kinderen en jongeren

Volgens Van Gemert moeten de dbc’s voor kinderen en jongeren ook nog verder onderverdeeld worden, maar dat gebeurt pas in 2010. “We hebben ervoor gekozen de belangrijkste verandering eerst te doen, zodat instellingen het nog voor 2009 kunnen verwerken in hun registratiesystemen.”

Hogere tarieven

De NZa verhoogt ook de tarieven van de dbc’s. De opslag voor de kapitaalslasten blijft hetzelfde percentage. Ggz-instellingen onderhandelen volgend jaar over de nieuwe dbc’s met de zorgverzekeraars, maar de bekostiging van bestaande instellingen blijft in 2009 nog gebaseerd op de oude budgetten. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook

Klink wil extra overgangsjaar voor dbc’s

NZa heeft geen bezwaren tegen invoering dbc’s in ggz

‘Klink komt ggz onvoldoende tegemoet’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.