Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ggz-leden omarmen deal met zorgverzekeraars

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Leden van brancheorganisatie GGZ Nederland hebben tijdens hun algemene ledenvergadering op 17 juni ingestemd met het convenant met zorgverzekeraars. Verzekeraars gaan ggz-instellingen financiële voorschotten geven in ruil voor meer inzicht in de kwaliteit van zorg. Dat melden ingewijde bronnen.
Ggz-leden omarmen deal met zorgverzekeraars

Het convenant sluit een periode van conflicten en irritaties tussen ggz-instellingen en zorgverzekeraars af. Ggz-instellingen kwamen vorig jaar in geldnood toen zorgverzekeraars weigerden hen nog langer te bevoorschotten. Ze wilden pas betalen na afsluiting van dbc’s. Omdat dit gemiddeld acht maanden duurt, moesten ggz-instellingen veel geld lenen bij banken om hun personeel uit te betalen.

Bevoorschotten

Zorgverzekeraars hebben nu toegezegd het ‘onder handen zijnde werk’ te willen financieren als een verzekeraar meer dan vijf procent van de omzet van een instelling heeft. Ze betalen dan negentig procent van tevoren of tijdens de behandeling. Ggz-instellingen moeten wel kunnen aantonen dat de dbc’s ook echt geopend zijn. Dat betekent dat zij hun interne dbc’s op orde moeten hebben.

Inzicht in kwaliteit

In ruil voor hun financiële tegemoetkoming krijgen zorgverzekeraars geleidelijk meer inzicht in de kwaliteit van zorg. Vorig jaar ontstond grote ophef over het plan van zorgverzekeraars om ggz-instellingen te dwingen gegevens over het succes van behandelingen aan te leveren aan het Kenniscentrum Zorg Nederland (KZN), een commerciële bv opgericht door de verzekeraars. Instellingen zouden moeten betalen voor het aanleveren van gegegens, van 700 euro voor vrijgevestigde therapeuten tot wel 90.000 euro voor grote instellingen. Verzekeraars dreigden ggz-instellingen die niet wilden meewerken met één procent te korten op hun budget.

Kenniscentrum Zorg Nederland

Volgens het convenant moeten instellingen volgend jaar bij minimaal tien procent van hun patiënten uitkomstgegevens aanleveren aan het KZN. In 2014 moet dat vijftig procent zijn. Het KZN wordt een stichting met een gezamenlijk bestuur van GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Dat geeft GGZ Nederland invloed op de wijze waarop de gegevens worden aangeleverd en hoe die in de toekomst kunnen worden gebruikt voor een benchmark. GGZ Nederland en ZN willen pas op 5 juli commentaar geven op het convenant. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

GGZ NL en ZN akkoord over bevoorschotten

Verzekeraars willen dbc’s niet bevoorschotten

Ggz-therapeuten in financiële nood

Ruzie ggz-therapeuten en verzekeraars escaleert

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Inderdaad een stap in de goede richting, stelt alleen wel voorwaarden aan de processen omdat het registreren, bijhouden en verrekenen van voorschotten in de branche eerder een belangrijk punt van “zorg” is gebleken. Heeft ook consequenties voor de ICT processen en de rapportage, de verantwoording en het toezicht.
    Maar de stap is goed.

  2. Lees alle reacties
  3. Nu alle partijen de handen ineen willen slaan maakt de gehele GGZ en de kwaliteit daarbinnen een enorm visionaire stap voorwaarts. Hulde aan alle deelnemers, die binnen dit toch niet eenvoudige domein zo snel dit resultaat hebben geboekt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.