Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ggz-medewerkers geven hun werk een voldoende

Medewerkers in de ggz zijn in 2009 meer tevreden over hun werk dan in 2008. Dit jaar is het rapportcijfer 7,2 tegen 6,9 het jaar ervoor. Dit blijkt uit de medewerkerstevredenheidsonderzoeken, uitgevoerd door Effectory in opdracht van brancheorganisatie GGZ Nederland.
Ggz-medewerkers geven hun werk een voldoende

Met dit cijfer zit de ggz boven de tevredenheid in de hele zorgsector: die scoort dit jaar een 7,1. Bijna 9500 medewerkers uit 22 ggz-instellingen hebben aan het onderzoek meegedaan. Landelijk gezien zijn ruim 80.000 personen werkzaam in de ggz.

Uitdagende werkomgeving

De medewerkers vinden het vooral een sterk punt dat de organisatie hun een uitdagende werkomgeving biedt. Zij gaan over het algemeen met plezier naar hun werk. Andere sterke punten van het werken in de ggz zijn de waardering die medewerkers ervaren voor hun werk, de ruimte die ze krijgen om te doen waar ze goed in zijn en de aandacht van hun leidinggevende voor hun persoonlijke ontwikkeling.

Fusies ondermijnen betrokkenheid

Verbeterpunten die uit het onderzoek naar voren komen zijn het gevoel dat medewerkers bij de organisatie passen, het gevoel dat ze trots zijn op de organisatie en hun vertrouwen in de leiding. Het feit dat ggz-instellingen steeds vaker grote organisaties zijn, als gevolg van fusies in de afgelopen jaren, kan hieraan ten grondslag liggen. Illustratief is in dit verband dat medewerkers bij RIBW-en, wat vaker kleine instellingen zijn, gemiddeld genomen zich nog wat positiever tonen over hun werk.

Opleidingen

Uit de onderzoeken van de afgelopen jaren blijkt dat er vooruitgang zit in de tevredenheid van medewerkers over het werken in de ggz. Veel ggz-instellingen zijn meer aandacht gaan besteden aan de opleiding en ontwikkeling van het leidinggevende kader. Verbetering van de communicatie tussen de top van de organisatie en de medewerkers blijft een belangrijk aandachtspunt. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Zorgpersoneel positief tegenovover 12-uursdiensten

Zorgpersoneel voelt zich het meest onveilig

GGZ Nederland komt niet aan een miljard overschrijding

Top-10 bestuurderssalarissen: ggz aan kop

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. daar ben ik lange lang niet mee eens, ik vindt het zeer triest van dat zij ik denk eerder aan de cliënten en die zullen het met mij eens zijn die oneens zijn met mij want als je ze nodig hebt hebben ze geen tijd voor jou.dus er is een hele werkdruk op hen daar moet wat aan gedaan worden meer personeel in zetten van dat je ze nodig hebt.mensen in de GGZ hebben juist extra hulp nodig.ik heb daar zelf ervaring mee.denk daar maar eens over?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.