Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ggz moet zorg aan illegaal zelf betalen’

DEN HAAG - Klinieken moeten de kosten van de zorg aan illegale patiënten uit eigen kas betalen, ook in situaties waarin zij wettelijk verplicht zijn om een patiënt op te nemen vanwege diens stoornis. Dat betoogden de landsadvocaten vrijdag voor de Haagse rechtbank in een kort geding dat was aangespannen door de Rotterdamse RNO Bavo groep.
‘Ggz moet zorg aan illegaal zelf betalen’

De advocaten vinden dat onbetaalde rekeningen nu eenmaal behoren tot het bedrijfsrisico van iedere zorginstelling, schrijft de Volkskrant. De Rotterdamse instelling voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) betaalde de afgelopen jaren ruim een miljoen euro uit eigen zak voor de zorg aan tientallen illegalen. De instelling vindt dat de overheid daarvoor aansprakelijk is.

Structureel misbruik

Langdurige psychiatrische zorg aan illegalen wordt sinds twee jaar niet meer vergoed uit de AWBZ. Voor ziekenhuizen en voor zorgverleners uit de eerste lijn is wel geld beschikbaar. Dat klemt des te meer omdat ggz-instellingen wettelijk verplicht zijn illegale patiënten op te nemen die een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving. De overheid maakt ‘structureel misbruik’ van de situatie, zei advocaat Jaap Sijmons van RNO Bavo in de Volkskrant.

Staat heeft geen zorgplicht

Advocaat Rolf de Groot bracht daar namens de staat tegenin dat er geen rechtsgrond bestaat om de kosten van onverzekerden op de overheid af te wentelen. De staat heeft geen zorgplicht, zei hij en iedere zorgverlener krijgt te maken met patiënten die de rekening niet kunnen betalen. (de Volkskrant)

Lees ook:

Instelling daagt staat om kosten illegalenzorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.