Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

GGZ Nederland: cijfers overlast verwarde personen lastig te duiden

Bert Bukman
De recente politiecijfers over de toename van het aantal incidenten met verwarde personen zijn lastig te duiden. Soms zijn er dubbele meldingen en van feitelijke overlast is vaak geen sprake. Dat zegt GGZ Nederland in een reactie.
Verwarde personen
Foto: iStock

Het  aantal incidenten met verwarde personen steeg in 2017 met 12 procent. Dit blijkt uit cijfers van de politie. GGZ Nederland zegt in een reactie deze cijfers serieus te nemen, maar benadrukt tegelijkertijd dat deze lastig zijn te duiden.

Er kunnen geen conclusies worden getrokken over het aantal mensen met verward gedrag dat voor overlast zorgt. Uit de politiecijfers valt evenmin te halen met welke problemen mensen kampen en om hoeveel personen het gaat. Vaak zijn er bijvoorbeeld meerdere meldingen over een en dezelfde persoon.

Niet gevaarlijk

Uit het politierapport blijkt volgens GGZ Nederland bovendien dat bij veel meldingen over verwarde personen het gedrag niet overlast gevend is, en zeker niet crimineel of gevaarlijk. ‘Het gaat om kwetsbare mensen, die de grip op hun leven dreigen te verliezen. Passende zorg en ondersteuning kan veel leed voor de persoon zelf en zijn omgeving voorkomen.’

De afgelopen tijd is het beeld ontstaan alsof alle mensen met verward gedrag psychiatrische problemen hebben en alsof mensen met psychiatrische problemen allemaal geweldsincidenten veroorzaken, aldus GGZ Nederland. ‘Een cijfermatige onderbouwing hiervan is er niet. Mensen met psychische problemen wonen meestal gewoon thuis. Een deel heeft extra hulp en ondersteuning nodig.’

Geen werk

Een en ander past in het beeld van een steeds grotere groep mensen die door een beperking in de problemen komt. Het kan hierbij gaan om onder meer een verstandelijke beperking, psychische problemen, dementie of psychosociale problemen. Deze mensen kampen met schulden, hebben meestal geen werk en soms ook geen woning. Bovendien hebben ze doorgaan weinig sociale contacten.

Onlangs werd ook bekend dat het aantal dwangopnames de afgelopen jaren aanzienlijk is gestegen. Hierbij gaat het juist wel om mensen die een gevaar vormen voor zichzelf of voor hun omgeving.

2 REACTIES

 1. Vervolg
  Per ongeluk te vroeg verzonden.
  Ik zie nog een.paar drufouten.
  Mijn neef.is automonteur en heeft destijds mijn Volkswagen Touran geleverd Beter onderhoud kan ik niet verzinnen.
  Verder voel ik mijzelf ondanks mijn vetgeetachtigheid behoorlijk fit.
  Ik rook en drink niet meer sinds mijn militaire dienstijd zo’n 50 jaar geleden.
  Bij de technische dienst van de Luchtmacht. Ben electrotechneut en voer nog steeds klusjes uit zowe thuis als bij vrienden.
  Als er nog vragen of opmerkingen zijn dan hoor ik dat graag.
  M.vr.gr.
  Gert Arp. 0628259271

 2. Lees alle reacties
 3. Weet er alles van.
  Dementie is een griezelig verschijnsel.
  Veel mensen willen niet met dementeterenden in aanking komen.
  Angst voor besmetting? Mijn moeder is er aan overleden dus ik ben ervaringsdeskundige.
  Ben zelf mantelzorger van een invalide partner na haar hersen infarct.
  Zij is wonderbaarlijk goed genezen en heeft er een verlamde arm aan over gehouden. Permanente Mantelzorg is vereist. We hebben nu een ” lamme leid de blinde situatie. Mijn partner kan geen auto rijden en is soms mijn kompas omdat ik soms adressen vergeet. Als ik alleen rijd gebruik ik al.jaren een TomTom. Zo komen we door het leven.
  Het moet ons wel.gegund worden. Vooral door een te bezorgde overheud. Daar heb ik zo mijn zorgen over.
  Laten.we het afkloppen. Maar behalve een lichte parkeerschade die ik niet zelf heb veroorzaakt heb ik.in de 55 jaar dat ik auto rijdt nog nooit een ongeluk gehad. Verderbdorxt de suto uitstekend onderhouden. k proberr voorzichtig te zijn en.bereid iedere tochte met de auto voor.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.