Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ Nederland: ‘Hervat Rom voor leren en verbeteren’

Redacteur Zorgvisie
Rom moet worden hervat in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dat hebben deelenemers aan de Agenda Gepast Gebruik en Transparantie (AGGT) besloten. Ze willen de kwaliteitsmeting voorlopig alleen gebruiken om te leren en verbeteren, niet om te benchmarken.
Themaggz 775

Dat meldt GGZ Nederland. Aan de AGGT doen MIND, NVvP, NIP, P3NL, V&VN, MEERGGZ en GGZ Nederland mee. Eerder dit jaar riep GGZ Nederland haar leden op om te stoppen met het leveren van Rom-gegevens bij de Stichting Benchmark GGZ (SBG), nadat er onduidelijkheid was ontstaan rondom de privacywetgeving. Minister Schippers schreef eerder deze week dat 175 ggz-aanbieders daarna zijn opgehouden met het leveren van de data.

Rom hervatten 

‘De deelnemers aan de AGGT hebben in juni de betekenis van Rom voor zowel individuele behandeling, kwaliteitsverbetering door oneerlijke vergelijking als – op termijn – het gebruik voor keuze- en zorginkoopinformatie herbevestigd’, schrijft GGZ Nederland nu. ‘Vervolgens is aan een groep juristen de opdracht gegeven uit te zoeken wat nodig is om het gebruik van Rom voor de eerste twee genoemde doelgroepen op de kortst mogelijke termijn te hervatten.’

Rom om te leren en verbeteren

Dat kan nu gebeuren, maar met een nieuwe werkwijze, meldt GGZ Nederland. De behandelaar verzamelt de Rom-uitkomsten en stuurt die naar een verwerker, die vervolgens de kwaliteitsinformatie van die behandelaar terugstuurt. De informatie bespreekt de behandelaar vervolgens met andere professionals, zodat hij kan verbeteren en evalueren, zowel binnen zijn eigen afdeling als daarbuiten. De brancheorganisatie gaat nog met de SBG in gesprek over wat er nodig is om deze werkwijze te laten slagen. Zo moet er een modelovereenkomst worden opgesteld tussen aanbieders en de SBG en moeten er schotten worden aangebracht tussen de gegevens van verschillende aanbieders en de oude gegevens. Een landelijke benchmark komt er voorlopig niet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.