Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ Nederland sleept Klink voor de rechter

Brancheorganisatie GGZ Nederland spant een kort geding aan tegen minister Klink van VWS over zijn voornemen om de tarieven in de ggz met 3,5 procent te verlagen. Klink zegt dat deze maatregel noodzakelijk is om de zorguitgaven binnen het afgesproken Budgettair Kader Zorg te houden. GGZ Nederland vindt deze maatregel onaanvaardbaar en onterecht.
GGZ Nederland sleept Klink voor de rechter

De redenering van de minister klopt niet volgens GGZ Nederland. Klink verdedigt zijn maatregel met een verwijzing naar de kennelijk in 2008 geboekte overschrijding in de ggz van 185 miljoen euro. Hoe hij aan dat bedrag komt, is volgens de koepelorganisatie niet helder. “Bovendien, áls de overschrijding inderdaad is opgetreden, dan ligt dat niet alleen aan de instellingen”, zo schrijft de organisatie in een persverklaring. “Het ligt ook aan de minister zelf, die de groei in 2008 duidelijk te laag geraamd heeft. En het ligt aan de zorgverzekeraars, die kennelijk te veel zorg hebben ingekocht waar hun klanten voor verzekerd zijn –en die door instellingen gewoon geleverd wordt.”

DBC systematiek

De sector is het afgelopen jaar financieel verzwakt door de invoering van de DBC-systematiek en problemen met bevoorschotting en daarmee gepaard gaande dure bankleningen. GGZ Nederland vreest dat de voorgestelde bezuiniging een aantal ggz-instellingen in de problemen zou kunnen brengen.

Preventie ggz

De groei van de ggz is voornamelijk veroorzaakt door een toename van de vraag naar geestelijke gezondheidszorg. Volgens GGZ Nederland zou de minister nu juist die groeiende vraag moeten afremmen met een beleid gericht op preventie of bijvoorbeeld door het verhogen van het eigen risico.

Wachtlijsten ggz

De branchevereniging is verder bang dat door de maatregel de wachtlijsten zullen oplopen. Een ander punt van kritiek op de maatregel is dat de minister met deze ingreep in de tarieven de net ingevoerde nieuwe concurrentieverhoudingen in de ggz weer op slot zet. Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland: “Elke prikkel om efficiënter en effectiever te gaan werken in de sector verdwijnt hiermee. Juist die prikkel op de langere termijn kan er voor zorgen dat de ggz betaalbaar blijft. Klink moet op die markt vertrouwen, de ingezette koers onverkort voortzetten en besparingen realiseren door de vraag af te remmen”. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

GGZ Nederland protesteert tegen bezuiniging

Klink grijpt in bij tarieven ggz

Ggz: aantal mensen op wachtlijst groeit

Cao-overleg ggz loopt vast: ‘We zijn in diepe shock’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.